Hlavní obsah

Zemřel Niki Lauda – legenda světa formule 1

Foto: Shutterstock/Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 20. května v rodinném kruhu zemřel slavný automobilový závodník Niki Lauda. Bylo mu 70 let. Příčina úmrtí zatím nebyla zveřejněna.

Článek

Trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda se potýkal dlouhodobě s různými zdravotními  potížemi. Loni v srpnu podstoupil ve vídeňské nemocnici transplantaci plic, což však nebyla první Laudova transplantace. V letech 1997 a 2005 musel v důsledku dávných zranění podstoupit transplantace ledvin. Zdravotní problémy se s ním táhly od tragické nehody během Velké Ceny Německa roku 1976, při které málem přišel o život.

Tehdy Lauda havaroval v závodě, u kterého předem neúspěšně požadoval z bezpečnostních důvodů jeho zrušení. Po nárazu do hrazení začal Laudův vůz hořet a on byl vystaven teplotě kolem 900 stupňů Celsia na záběry z děsivé nehody se můžete podívat zde. Právě tehdy si, kromě rozsáhlých popálenin na celém těle, poškodil i plíce.

Niki Lauda byl velký bojovník. Navzdory vážné nehodě na Nürburgringu se pokusil ještě v té samé sezóně obhájit titul mistra světa z předchozího roku. To se mu nakonec nepodařilo, do posledního závodu v Japonsku totiž nenastoupil a o jeden jediný bod tak celkové prvenství bral jeho soupeř James Hunt. O soupeření této dvojice o titul mistra světa byl dokonce v roce 2013 natočen celovečerní film s názvem Rush (česky Rivalové).

Po získání titulu v sezóně 1977 Niki Lauda přestoupil od Ferrari k Brabhamu, kde ukončil kariéru. Do formule se ale vrátil v roce 1982 a o dva roky později získal svůj třetí titul mistra světa. Pak se začal věnovat létání, založil dokonce vlastní leteckou společnost, kterou později prodal rakouským aerolinkám Austrian Airlines. V posledních letech byl jedním z poradců stáje Mercedes ve formuli 1.

Reklama

Načítám