Hlavní obsah

Země okolo staré budovy vydala deset předválečných veteránů

Foto: David Mount

Auta nalezená kolem domu k demolici

Jen si představte tu situaci. Coby nájemná síla v americké Severní Karolíně dostanete práci spočívající v demolici zbytků budovy a vyčištění pozemku. Jenže pak si vaše dcera pobíhající po opuštěném místě povšimne něčeho, z čeho se stane největší naleziště autoveteránů letošního roku.

Článek

Občas se zkrátka stává, že se pod zemí objeví zakopané a zapomenuté auto. Jen zcela výjimečně se ovšem stane, aby se takových aut objevilo na pozemku hned deset. Přitom se nejedná o žádné nezajímavé kusy, ale o skutečně historické veterány datované od dvacátých do čtyřicátých let.

Když byla třináctiletá dcera jistého Davida Mounta se svým otcem v práci, zaběhla do podzemní garáže domu určeného k demolici. Strop místnosti už před lety vzdal svou funkci, ovšem z trosek zde koukala na svět mříž chladiče s dobovými kulatými světlomety. Když se pan Mount rozhodl objev své dcery blíže prozkoumat, vytanul na povrch Plymouth Roadster z roku 1933 nacházející se vzhledem k okolnostem ještě v dobrém a kompletním stavu.

Zcela správně Mounta napadlo, že by vůz na pozemku nemusel být jediný a v rámci rekultivace se tak rozjelo pátrání po dalších zapomenutých kusech. Zadařilo se fenomenálně – kolem domu se objevilo ještě dalších devět aut. Mezi nimi třeba Chevrolet Master Deluxe Sedan z roku 1939 nebo zakázkový roadster neznámého původu postavený na šasi od Fordu a motoru V8 flathead. Jak naznačují komentáře ve facebookové skupině, kam dal Mount fotky aut pro identifikaci, mělo by se jednat o karoserii Speedway historické karosárny Morton & Brett.

Některá auta jsou podle nálezce už jen částmi nebo skelety bez naděje na opravu, ovšem najde se pár takových, která má smysl zachraňovat a renovovat do původního stavu. Krom toho, když Mount informoval majitele pozemku o nálezu, ten o vykopaná auta nejevil pražádný zájem. Šťastný nálezce si proto mohl veškeré nalezené klenoty ponechat a časem je snad bude renovovat. Popravdě mu takovou kliku docela závidíme.

Reklama

Načítám