Hlavní obsah

Bílá zelená karta – Povinný doklad o pojištění změní barvu

Foto: Dominik Valášek

Na odstínu nesejde, karta musí být zkrátka jenom zelená

Již mnoho a mnoho let je součástí dokladů od každého vozidla vedle OTP (lidově „malého techničáku“) i takzvaná zelená karta – nadvakrát přehnutý zelený papír, který se mění každý rok a který dokládá, že má dané vozidlo zaplacené povinné ručení. Až dosud musela být zelená karta opravdu zelená, což byla občas trochu otrava, zejména pokud jste neměli po ruce barevnou tiskárnu.

Článek

Informace vydaná Českou kanceláří pojistitelů (ČKP) se může zdát pro mnohé řidiče jako úplně banální. Většině provozovatelů, kteří si platí pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení) prostě přijde zelená karta každý rok poštou, a jim tak stačí pouze vyměnit tu starou v dokladech. Mnoho řidičů už ale přinejmenším jednou narazilo na to, jak může být potřeba opravdu zelené zelené karty nepohodlná.

Typicky jsou to ty chvíle, kdy potřebujete začít rychle jezdit se svým novým autem, a tak si zařídíte povinné ručení on-line. Karta vám přijde elektronickou poštou krásně zelená, ale z vaší černobílé tiskárny vyleze – nepřekvapivě – černobílá. Velká spousta lidí se na to samozřejmě vykašle a strčí do dokladů zelenou kartu bez zelené barvy, jenže tím porušuje zákon. Sice nijak hrdelně, ale porušuje a riskuje pokutu.

Bílá i zelená zelená karta

Je proto jedině dobrá zpráva, že nutnost zelené zelené karty definitivně padá, a to od 1. července letošního roku. Nicméně nebojte se, rozhodně nebudete muset na přelomu června a července letět jako magoři pro stejnou kartu v jiné barvě. Změna barvy karty vychází z mezinárodní evropské dohody, která hovoří o tom, že budou obě barvy plnohodnotně platné, a to ve všech zemích, které zelenou kartu coby doklad o pojištění uznávají.

Výsledkem je, že ty opravdu zelené karty „dojedou“, a pojišťovny je u tak nás mohou dotiskovat ještě rok na zásoby zelených předtištěných karet. Do 30. června 2021 tak můžete od pojišťovny dostat zelenou kartu opravdu zelenou, poté už by měla být jenom černobílá.

Jedná se tedy o drobný ústupek, který však vítáme jako zjednodušení celého byrokratického systému. ČKP ve své tiskovce uvádí, že příležitostně dojde i na změnu názvu dokladu v zákoně, ale zároveň naznačuje možnost toho, že by se v budoucích letech doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla úplně eliminoval. Řidiči už by jej nemuseli vozit a policie by si hledala informace o pojištění výhradně elektronicky.

Reklama

Načítám