Hlavní obsah

Žebříček nejrizikovějších silnic Česka: Kde si dát pozor?

Foto: Wikimedia Commons

Následky autonehody - ilustrační obrázek

Je to již pravidlo, že pojišťovna Allianz každoročně představuje seznam těch nejnebezpečnějších silnic v České republice. Jen dva ze všech kritických úseků si v loňském roce vyžádaly hned 7 obětí. Všechny ty nebezpečné silnice jsou rozesety po celé republice, což je oproti roku 2017 změna.

Článek

Než se vrhneme na ten smutný žebříček, v rychlosti vám vysvětlíme, jak vlastně tento přehled vzniká. Allianz na něm spolupracuje společně se specialisty z brněnské projekční kanceláře HBH. Faktem je, že jde hlavně o studii, ale ne o analýzu nehodovosti klientů pojišťovny. Seznam pak vychází z databáze dopravních nehod, které ten daný rok zaevidovala policie, ovšem následně je poměrně složitou cestou zpracován tak, aby to bylo srozumitelné i pro nás, obyčejné smrtelníky.

Aby se ale silnice do statistiky dostala, musí splnit několik podmínek. V prvé řadě se zde musí stát alespoň dvě na sobě nezávislé dopravní nehody s těžkými následky nebo bohužel s úmrtím. Zároveň mezi těmito nehodami nesmí být vzdálenost větší než 100 metrů. Celá tato studie se týká nehod jen na dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích první třídy. Pro určení pořadí nebezpečnosti dané silnice nebo jen jejího úseku je důležitých hned několik faktorů. V prvé řadě je důležitý počet nehod, ke kterým na místě došlo, počet zraněných nebo usmrcených osob, ale i případná závažnost zranění. Přihlíželo se i k počtu ostatních nehod v dané lokalitě.

Když už víme, jak ten smutný žebříček vzniká, můžeme se podívat na konkrétní místa, která jsou z nějakého důvodu pro řidiče velmi nebezpečná. Podle studie nejhůře dopadla silnice I/2 ve Středočeském kraji. V katastru obce Suchdol, na křižovatce východně od města, loni došlo celkem k 6 nehodám, z toho tři byly vážné. Čtyři lidé si odsud odnesli těžká zranění, 8 lidí utrpělo lehká. Hned v závěsu je silnice I/4, konkrétně křižovatka patřící do katastru obce Předotice. Zde se v listopadu 2018 stala nehoda, která stála 4 pasažéry život. Kromě toho se zde stala těžká nehoda i v létě, přičemž celková bilance těchto dvou těžkých nehod jsou čtyři mrtví, dva těžce a dva lehce zranění.

Na třetím místě mezi nejrizikovějšími úseky se stala silnice I/12 při vjezdu do obce Rostoklaty na Kolínsku. Mimochodem, tento úsek je zároveň druhý nejhorší ve Středočeském kraji. Na jihovýchodě obce se v loňském roce odehrály hned dvě nehody. Z nich 6 osob odjelo do nemocnice s těžkými zraněními. Zajímavé je, že obě nehody se staly brzy ráno, přičemž jedna v červnu a jedna v červenci.

Foto: Allianz

Žebříček nových kritických míst na základě analýzy Allianz pro rok 2018

V současné době se Allianz zabývá hledáním nových rizikových míst. Chce tak upozornit i na ta místa a ty silnice, které se zatím v předchozích letech do statistiky nedostaly. Jaroslav Heinrich z HBH k tomu řekl, že oproti roku 2017, kdy byly nehodové lokality nejvíce soustředěny do východní poloviny republiky, byl v roce 2018 dominantní podíl nově vzniklých lokalit ve Středočeském a Českobudějovickém kraji. V každém z nich se z 10 nejrizikovějších lokalit nachází tři.

Reklama

Související témata:
Allianz
Načítám