Hlavní obsah

Ze starého školního autobusu si udělali pojízdný dům

Foto: Going Boundless

To není malá garsonka na Manhattanu, to je přestavěný školní autobus

Tento obytný automobil (ve skutečnosti bývalý školní autobus) nabídne víc než jen útulný interiér. Celá tato stavba, která vznikla svépomocí díky skvělému nápadu, trvala rok a půl. Mladá dvojice, které autobus patří, nyní cestuje po USA a Kanadě a společnost jim dělá jejich zrzavý kocour.

Článek

Tyhle autobusy znáte hlavně z amerických filmů, jen si vzpomeňte na Noční můru v Elm Street, Forresta Gumpa nebo na Nebezpečnou rychlost. Staré rachotiny, které povětšinou řídí podivní řidiči a řidičky. Ve skutečnosti tyto stroje poctivě plní svou práci, najíždějí neuvěřitelné porce kilometrů s věčným rozjížděním, a to vše, aniž by potřebovaly nějaký výraznější servis. A nakonec skončí ve šrotu jako hromada rzi. Jeden mladý pár ovšem nechtěl takové nevděčnosti přihlížet.

Robbie a Priscilla kdysi koupili vyřazený školní autobus na inzerát. Jeli si pro něj 400 kilometrů z Orlanda do Miami a prý ani pořádně nevěděli, v jakém vůz bude stavu a jestli zvládne cestu zpět. Výlet ale brali jako jedno velké dobrodružství. A taky jako začátek velké životní změny. Moc dobře si uvědomovali, že autobus se úplně nehodí na jízdu po městě, že má větší spotřebu a že parkování na placených místech je dražší, ale oni měli jasno - chtějí cestovat hlavně po severozápadě USA, po Kanadě a zamíří i na Aljašku.

Foto: Going Boundless

První fotografie s autobusem, když si pro něj přijeli do Miami

Jen co dovezli autobus domů, začali na něm pracovat. Školní autobus Thomas School z roku 1998 se zdál mechanicky v překvapivě dobrém stavu, takže stačilo udělat jen běžný servis a zesílit odpružení zadní nápravy. Když pak ovšem začali s už hotovým obytným vozem jezdit, tak museli brzy zamířit do servisu – prasklo jim totiž těsnění pod hlavou.

Teprve když noví majitelé Robbie a Priscilla odstrojili vnitřek autobusu, ukázalo se naplno, jak velkorysý prostor mají k dispozici a že udělali dobře, když se vykašlali na přestavbu běžné velké dodávky, tak jak se to většinou dělá.

Velkou výhodou bylo, že oba od začátku věděli, co přesně od svého nového domova na kolečkách chtějí, protože předtím už kus světa stihli procestovat. Jezdili po hostelích, občas obytným autem a telefon i počítač měli plný fotek pro inspiraci. Hledali a ptali se. Nehnali se za technickou dokonalostí, nechtěli za každou cenu nejmodernější technologie a rozhodli se věci raději řešit selským rozumem. Jak osvobozující.

Foto: Going Boundless

Pračka se sušičkou a dostatek odkládacích prostor, ale taky velkorysý sprchový kout

Celý autobus zateplili a střechu a stěny obložili palubkami z cedrového dřeva. Jelikož cestují jen ve dvou, nechali otevřený půdorys, a jediné dveře tak vedou do koupelny a na záchod. Kuchyň je větší než v leckteré garsonce a najdete v ní dřez, velký sporák, zásuvky s dojezdy, spižírnu a obří lednici. Malý gauč se zavěsí ke stropu, pod vyvýšenou postelí je pračka se sušičkou a spousta úložného prostoru. Z každého detailu je vidět, že Robbie a Priscilla o svém domě na kolečkách hodně přemýšleli. A shodují se, že největším problémem prý byla nakonec výměna netěsnících oken.

Jestli něco zaslouží hlubokou poklonu, tak je to koupelna. Většinou v obytných autech najdete miniaturní sprchu, kde se sotva otočíte, ale tady je víc než plnohodnotný sprchový kout, navíc další dvě sprchy jsou venkovní, jedna má i zástěnu. Dalším málo vídaným vybavením jsou pak malá kamna na dřevo, která interiér vytopí o poznání lépe než přímotop nebo horkovzdušné topení. A o ceně vytápění se bavit nemusíme.

Přestože se mladý pár rozhodl ušetřit na technologiích, najdete v jejich autobusu šest solárních panelů, tři velké baterie, klimatizaci a couvací kameru. Tedy samé užitečné věci.

Robbie a Priscilla se o stavbu svého autobusu dělí se svými fanoušky na sociálních sítích, kde prezentují i fotky a videa ze svých cest.

Reklama

Načítám