Hlavní obsah

Závod dodávek? Nejlepší souboj, po kterém se nikdo neptal

Foto: YouTube - Carwow

Tři obyčejné dodávky na startovním roštu

Všeobecně platí, že rychlost dodávek fakticky nemá velkou váhu. Parametry jako užitečná hmotnost či spotřeba hrají při výběru užitkového auta prim, ale jestli jede vůz pomalu nebo rychle, to zajímá pouze málokoho. O to zajímavější je potom video britského magazínu CarWow, porovnávající rychlost a brzdnou dráhu tří zcela sériových a obyčejných dodávek.

Článek

Mercedes-Benz Sprinter, Volkswagen Crafter a Ford Transit. Všechny s dlouhým rozvorem a prázdným nákladovým prostorem, všechny s dvoulitrovým turbodieselem o výkonu zhruba 170 koní. Dva zadní náhony, jeden přední, dvě manuální převodovky, jedna automatická. Všechna auta se postaví na startovní rošt letiště (samozřejmě s pořádnou zásobou novin a svačin – jak taky jinak u dodávky) a sotva je odmávnuto, předvedou svoje maximum.

Jako první vyšel z klasického souboje na čtvrt míle (402 metrů) Mercedes-Benz Sprinter s poměrně slušným náskokem. Za ním dojel druhý Ford Transit a za ním jen velmi těsně třetí Volkswagen Crafter. A jaká byla konkrétní čísla? Sprinter sprintoval za 21,2 sekundy, Transit za 22,6 sekundy a Crafter za 23,2.

Jak moc jsou ale tato čísla vzdálená běžným osobákům? Paradoxně víc, než bychom si mysleli. Normální osobní auta s běžným výkonem jsou schopná zvládnout čtvrt míle do sedmnácti sekund, pomalejší jsou akorát auta s velmi nízkým výkonem. Naopak i lehce sportovní auta s výkonem přes 200 koní zvládají časy kolem čtrnácti sekund a jedenáct sekund je považováno za hranici, pod kterou se dostanou až opravdu hodně rychlá auta.

Ve videu se dále objeví ještě test pružnosti, kdy dodávky naráz vyrazí z rychlosti 30 mil v hodině (48 km/h), ovšem výsledek je stejný jako u závodu s pevným startem. Naopak přesně opačně skončil test nouzového brždění. Tady brzdil Sprinter nejdál, kousek za ním zastavil Transit a úplně nejdřív zabrzdil Crafter. A nutno poznamenat, že tenhle výsledek je v reálném světě důležitější, než ten porovnávající zrychlení.

Reklama

Načítám