Hlavní obsah

Zapomeňte na obytná auta, tenhle stan je daleko víc sexy

Foto: Bring a trailer

Jednokolový obytný přívěs Heilite – všimněte si způsobu připojení k tažnému automobilu

V současné době frčí jednoduché, kvalitní a nadčasové věci. Takže touto optikou je jednodkolový rozkládací přívěs, o kterém teď bude řeč, tou nejvíc cool věcí, kterou si můžete koupit v podstatě za pár babek. A až si o něm přečtete víc, zjistíte, ho nutně potřebujete, zvlášť když je to tak dobrá koupě!

Článek

Jak je vidět hned z úvodní fotky, jedná se o malý hliníkový přívěs s rozkládacím plátěným stanem. Vyrobila ho v roce 1955 americká firma Heilite a na to, že je starý pětašedesát let, má hned tři zajímavá technická řešení.

Foto: Bring a trailer

Obytný přívěs Heilite si vystačí jen s jedním malým odpruženým kolečkem

Tím prvním je, že si vystačí jen s jedním kolem. Když ho zaparkujete v kempu, jednoduše spustíte nožičky v rozích a o stabilitu je postaráno. Tím druhým je odpružení, protože kolečko není k přívěsu přichyceno napevno, ale má přepákování a tlumič. Nu a tím třetím je samotné závěsné zařízení. Vsadíme se, že znáte jen klasické zavěšení, kdy je z vozíku trojúhelníková voj a na autě koule, ale tady je zavěšení hned dvojité, v každém rohu. Správně, přívěs se v podstatě stává pevnou součástí auta. Což znamená…

Což znamená, že se nemusíte bát, že byste s ním nezaparkovali, protože díky jednomu kolečku prostě namíříte, kam chcete zajet a hned tam jste. Jednoduché a funkční, až člověka napadne, proč to tak nemají všechny vozíky, že? Na druhou stranu, má to i svoje omezení, hlavně na konstrukci na autě, takže nedošlo k masovému prosazení myšlenky.

Stejně jednoduché a funkční jako parkování je taky rozkládání plátěného stanu, který je složený v hliníkovém vozíku. Když ho postavíte, tak vozík a matrace na něm supluje jednoduché, ale prostorné polní lůžko, pod kterým je uzamykatelný úložný prostor. Taky náhle zjišťujete, že nepotřebujete víc?

Prodejce Bring a Trailer navíc uvádí, že stan má nová vinylová boční okna se slunečními clonami na zip, že k autu je původní návod k obsluze, a dokonce nechybí ani náhradní kolo. Za necelé tři tisíce dolarů (skoro 73 tisíc Kč) se to tedy zdá jako dobrá koupě.

Teď už zbývají jen dvě věci. Vybrat si kemp, kam s ním zajedete na dovolenou, a pak si vymyslet nějakou správnou historku, jak s tímhle stanem kdysi dávno procestovali vaši rodiče půl Ameriky. Vy jste ho pak jen podědili a nyní hledáte parťáka či parťačku na podobnou cestu. Je jasné, že dveře ve stanu se pak netrhnou.

Reklama

Načítám