Hlavní obsah

Zákaz elektromobilů na závodní dráze, jsou příliš rychlé

Foto: Motor Trend

Jen si to představte. Koupíte si mnohasetkoňové monstrum s V8 a ještě ho dlouho a draze ladíte, abyste z něj vymáčkli ten nejvyšší možný výkon, který roztrhá soupeře na kusy. Pak za mocného burácení přijedete v oblaku dýmu se svým speciálem na drag strip jako král, postavíte se na start a… elektromobil přímo z fabriky vás za tichého bzučení sfoukne jako svíčku. Tak tohle tedy ne!!!

Článek

Videa, na kterých obyčejná Tesla frnkne soupeřům se slavnými jmény a vysokými ambicemi, se stala skoro kultovní záležitostí. Za oběť jim již padlo nejedno nic netušící Ferrari, Lamborghini, Porsche nebo McLaren – exotické supersporty se závodními rodokmeny a milionovými cenovkami sestřelilo autíčko na baterky. Jaká ostuda!

Elektromobily totiž významně těží z výhody vysokého točivého momentu od nulových otáček (doslova), nezdržuje je řazení převodovky (žádnou nemají) a mají výhodu větší trakce díky nižšímu těžišti a často i pohonu všech kol. Jako třeba Tesla Model S či X, které k tomu v nejvyšší výkonové verzi přidávají přes 600 koní a 900 Nm hrubé síly. Výsledkem je akcelerace na stovku za 2,36 sekundy – hodnota, se kterou se může měřit jen málokdo.

A závodní svět na tuto hrozbu nových technologií zareagoval svým obvyklým způsobem – zakázal je. Elektromobily dostaly stopku od vedení amerického drag stripu Texan Motor Speedway, takže se už nemohou účastnit akcí pro veřejnost, kde si tradičně připsaly spoustu skalpů naštvaných majitelů muscle cars a supersportů.

Jako oficiální důvod však představitelé závodní trati uvedli bezpečnostní hledisko: „V případě havárie a možného požáru nejsou naše záchranná vozidla vybavená příslušným vybavením na uhašení elektromobilů. Jak jistě víte, běžné hasicí přístroje jsou při požárech lithium-iontových baterií k ničemu.“

Což dává smysl, elektromobily je vážně složitější uhasit. Ale na druhou stranu je to dost laciná výmluva místo vylepšení hasičského vybavení, ne? Nicméně majitelé V8 monster to určitě uvítají s nadšením. Na Youtube totiž ubude videí, kde je Tesla zesměšní…

Reklama

Načítám