Hlavní obsah

Už žádný model na poličku, ale poctivá replika monopostu F1 stáje McLaren v měřítku 1:1

Foto: Lego

Ne, nešálí vás zrak – tohle je opravdová kopie monopostu McLaren MLC36… v měřítku 1:1! Troufli byste si jej s přáteli postavit? Expertům na stavebnice LEGO to zabralo skoro 1 900 hodin…

Ano, pravda, pár modelů McLarenu od dánské firmy LEGO už jsme tu měli – a vlastně jeden z nich byla i formule. Dokonce šlo i o ten samý vůz, tedy McLaren typ MCL36 pro sezonu 2022, byť s „válečným“ zbarvením z roku 2021. Ale tohle je monopost, se kterým jezdí piloti Daniel Ricciardo a Lando Norris – jen s tím rozdílem, že není z karbonu, ale z kostiček…

Článek

Pokud aspoň trochu sledujete Formuli 1, případně činnost některých týmů – letos je to mimochodem zatím slušná podívaná – pak možná víte, že stáj McLaren je poměrně aktivní na sociálních sítích a dlouhodobě spolupracuje s hračkářským gigantem, dánským výrobcem stavebnic LEGO. A když zrovna netrénují nebo nesedí v monopostu, zapojují se její jezdci – tedy Brit Lando Norris a Australan Daniel Ricciardo – do propagace stáje.

Foto: Lego

Na nový „experimentální“ monopost se přišli podívat i tovární jezdci stáje McLaren, britský jezdec Lando Norris (vlevo) a australský rodák Daniel Ricciardo

LEGO a závodní tým McLaren Racing však svoji spolupráci momentálně posunuly na úplně novou úroveň – společnými silami vytvořily přesnou kopii letošního monopostu Formule 1, typu MCL36. Je to tak. Zádné zmenšeniny, tohle je přesně kopie monopostu stáje McLaren z plastových kostiček.

Svou roli dost možná sehrál i úspěch posledního společného výtvoru – poslední model, který byl 65 centimetrů dlouhý a 27 centimetrů široký a který se začal prodávat začátkem února, šel, jak se říká, „na dračku“. Už za nějakých 24 hodin od zahájení prodeje se na stránkách dánského výrobce rozsvítila ikonka „dočasně není na skladě“.

My pochopitelně nevíme, zda do prodeje půjde i tento „plnohodnotný“ model v měřítku 1:1. Víme však, že tento monopost McLaren MCL36 v životní velikosti se skládá z více než 288 tisíc kostiček a jeho sestavení zabralo odborníkům najatým přímo firmou LEGO, kteří se pyšní certifikátem Lego Certified Professional, celkem 1 893 hodin.

Foto: Lego

Nejenže model velikostně odpovídá originálu – motor má pohyblivé písty, diferenciál na zadní, ehm, poháněné nápravě opravdu funguje a volant opravdu točí předními koly

Na konstrukci vozu potom tentokrát nedohlíželi inženýři z britského Wokingu, ale jistý Ryan McNaught, sudí z australských soutěží Lego Masters. Tedy chlapík, kterému nikdo neřekne jinak než Brickman neboli „Kostičkář“.

Zajímavé je, že byť tento model rozměrově odpovídá skutečnému monopostu, nejde ve skutečnosti o kostičkovanou verzi závodní formule, jak se na první pohled zdá. Dle odborníků z firmy LEGO totiž údajně bylo jednodušší nejprve udělat zmenšenou kopii originálu z kostiček a následně každou kostičku, čep a panel nahradit desítkami dalších, a model tak postupně zvětšovat. Jde tedy o zmenšený kostičkovaný model původního karbonového auta, který byl následně zvětšen na velikost originálu – aby se to nepletlo, že?

Přesto nesměla chybět celá řada zajímavých detailů – model má například pohyblivé písty „motoru“, funkční uzávěrku zadního samosvorného diferenciálu či plně funkční odnímatelný volant. Na něm nechybí veškeré ovladače, knoflíky nebo dokonce pádla řazení či indikátor zařazeného stupně – volant je dokonce propojen s předními koly skrz sloupek řízení! Jeden z mála komponentů, který na voze není funkční, je zavěšení, což se však zdá být logický krok.

Testování na trati nečekejme, ale piloti z McLarenu se alespoň do formule ze stavebnice posadili, a podle všeho si nestěžovali. Vzhledem ke struktuře povrchu auta si však musíme ještě počkat na testy z aerodynamického tunelu, než se dostane na ostré testování. Co myslíte, vznikne alespoň v rámci omezené série? Kolik by takový model asi stál? Ba co víc – šli byste do toho?

Reklama

Související témata:
Načítám