Hlavní obsah

Zakázkově zrenovovaný Jaguar E-Type slaví platinové výročí královny a narozeniny svého majitele

Foto: Jaguar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden významný britský fanoušek automobilky Jaguar, který si přál zůstat v anonymitě, si zhruba před rokem vysnil dokonalý dárek k narozeninám – zrenovovanou legendu Jaguar E-Type z roku 1965, tedy z téhož roku, ve kterém se narodil. Nyní je vůz hotov – a výsledek je naprosto fantastický!

Článek

Jaguar E-Type je jedno z nejkrásnějších aut na světě. Koneckonců v našem žebříčku se umístil na prvním místě. Design pochválil dokonce i sám Enzo Ferrari, což opravdu nemůže říct každá značka. Že si automobilka svého výstavního modelu cení, dokládá i to, že má (podobně jako jiní výrobci) speciální program na renovaci a údržbu svých veteránů. Jejich program nese příhodné jméno „Jaguar Classic“, a právě díky němu mohl vzniknout tento modrý krasavec.

Foto: Jaguar

Tento výroční Jaguar E-Type si majitel „nadělil“ k narozeninám – automobilce se podařilo najít kus, který byl vyroben pouhé dva dny po jeho narození. Modrá i červená barva pak jasně odkazují na Británii

Pro barvu exteriéru byla zvolena hluboká modrá (inspirovaná modrou na britské vlajce Union Jack, jak jinak) a jen vytvořit odstín této barvy trvalo celé měsíce, než byl majitel a vlastně i vedení automobilky spokojeni. Drtivá většina karosářských dílů byla pouze zrenovována, nikoliv dále upravena, jako to bývá v případě restomodů. Tomuto E-Typu dokonce zůstaly i klasické chromované nárazníky a drátěná kola. Původní světla však byla doplněna o LED segment denního svícení.

Červená barva interiéru je opět jasným odkazem na Británii. Tento odstín byl konkrétně inspirován červenými poštovními schránkami, ačkoliv barva by se měla shodovat i s telefonními budkami – netřeba asi připomínat, že celé čalounění bylo provedeno ručně. Nechybí ani volant s dřevěným věncem a středová konzola ze staré dobré oceli.

Foto: Jaguar

Renovací prošel také motor, kromě toho však lidé od Jaguar Classic zvětšili jeho zdvihový objem ze 4,2 na 4,7 litru pro lepší dynamiku. Vůz také dostal upravené zavěšení, moderní brzdy a převodovku, a dokonce sportovní výfuk

Zajímavé je, že tento zrenovovaný E-Type disponuje moderními vymoženostmi, jako je Bluetooth konektivita nebo satelitní navigace, tedy prvky, na které jsme zvyklí ze současných aut – ovšem i přesto bylo prioritou zachovat původní vzhled, změny tedy nejsou lidově řečeno do očí bijící. Plaketka na palubní desce slouží jako upomínka, že nejde o jen tak ledajaký zrenovovaný E-Type.

Jak už zaznělo na začátku, původní myšlenka vzešla od jednoho váženého zákazníka, který vlastní hned několik vozů Jaguar, moderních i klasických. Tento konkrétní kus, se kterým majitel sdílí „rok výroby“, je však přece jen speciální – automobilce se podařilo najít exemplář určený k renovaci, který byl vyroben pouhé dva dny (!) po narození současného majitele, což je něco fascinujícího.

Jen pro zajímavost – pod kapotou se nachází původní řadový šestiválec, ovšem jeho objem tu byl zvýšen ze 4,2 litru na 4,7 litru pro lepší dynamiku, dokonce byl spárován s moderní pětistupňovou převodovkou pro „tišší a uhlazenější jízdu“, jak by řekli lidé od Jaguar Classic.

Na závěr vůz dostal upravené zavěšení, moderní brzdy a o něco širší pneumatiky pro lepší ovladatelnost – což v kombinaci se zakázkovým sportovním výfukem zní jako velmi slušný recept na krásné svezení. Tento speciální Jaguar E-Type je jedním z pouhých 15 zakázkových Jaguarů určených k oslavě letošního platinového výročí (70 let) vlády královny Alžběty II.

Reklama

Načítám