Hlavní obsah

Prodáno! Jedna z hlavních hrdinek filmu 60 sekund se prodala v aukci za pořádný balík

Foto: Mecum Auctions

Rádi bychom vám, milí čtenáři, sdělili, že jste promarnili svou šanci splnit si sen. Není zač! Ovšem nevěste hlavu – abyste se o bájnou „Eleanor“ mohli v dražbě poprat, museli byste mít „zbytečných“ skoro 6 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford Mustang je ikonický a v současnosti také jeden z nejprodávanějších sportovních vozů na světě. Model GT500 je potom jednou z nejikoničtějších verzí ikonického amerického sporťáku. A aby těch „ikonických“ přívlastků nebylo málo, prodala se nedávno oficiální verze legendární filmové Eleanor.

Článek

Žádná kopie. Žádná nadšenecká pocta originálu. Vůz, na který se díváte, je pravá licencovaná verze filmového (dlouhý nádech) 1968 Ford Mustang Shelby Cobra GT500 „Eleanor“. K vozu je i oficiální propagační plakát podepsaný samotnými herci z filmu Šedesát sekund – Angelinou Jolie a Nicolasem Cagem.

Foto: Mecum Auctions

To auto fakt nemá chybu! Eleanor je jednou z mála plechových „dam“, kterým obdiv mužů může závidět i leckterá žena z masa a kostí

Vůz je oficiálně licencován jako „Eleanor Tribute Edition“ a k identifikačním znakům patří mimo jiné třeba certifikát o pravosti, speciální štítek s identifikačním číslem VIN nebo různé emblémy, to vše pod taktovkou firmy Gone in 60 Seconds LLC, která vlastní práva na značku Eleanor.

Součástí vozu je i kompletní dokumentace, a to nejen ta písemná, ale rovněž fotografická – nechybí tedy ani fotografie z pečlivé renovace původního vozu a následné „modifikace“ na bájnou Eleanor.

Jsou tu tedy všechny typické znaky pro verzi Eleanor, které známe z filmu. Jmenovitě jde třeba o dvě koncovky výfukového potrubí vyvedené z boku (což pomáhá zvýšit výkon, neboť výfuk je kratší) a nechybí ani tlaková láhev s oxidem dusným pro krátkodobé zvýšení výkonu od firmy NOS – včetně přepínače na palubní desce a tlačítkem na řadicí páce s nápisem „Go-Baby-Go“.

Foto: Mecum Auctions

GT500 „Eleanor“ pohání 7,0l vidlicový osmiválec se vstřikováním paliva od renomované firmy Holley. Výkon je zhruba 340 koní a 600 Nm točivého momentu

Vůz je v naprosto vynikajícím stavu a od „konverze“ na Eleanor ujel pouhých 909 mil, tedy nějakých 1 454 kilometrů. Tato zakázková přestavba potom obléká „kabát“ v podobě ikonického laku Pepper Gray Metallic, úplně jako tomu bylo i v případě filmového auta.

Pod kapotou se ukrývá impozantní vidlicový osmiválec z Cobra Jet z dílen Ford o zdvihovém objemu 428 kubických palců – tedy v našich mírách rovných sedm litrů! Motor je to sice z dnešního pohledu poměrně zastaralý, ale charakteru má na rozdávání, výkon je potom (alespoň dle oficiálních čísel) 340 koní a 600 Nm točivého momentu.

Foto: Mecum Auctions

Po tomto ohledu touží nejeden automobilový fanda. Nasednout, probudit k životu mocný osmiválec a ztratit se v dáli – za patřičného zvukového doprovodu, pochopitelně

Výkon potom putuje samozřejmě na zadní kola prostřednictvím čtyřstupňové manuální převodovky. Zajímavé je, že v porovnání s původním Mustangem tu došlo i na řadu mechanických úprav, což je vzhledem k silnějšímu motoru logický krok – konkrétně jde o značně upravenou a vyztuženou zadní víceprvkovou nápravu, kotoučové brzdy na všech čtyřech kolech nebo kompletně nastavitelné sportovní zavěšení jak vpředu, tak i vzadu.

Ve filmu jsme se mohli kochat pohledem na fantastická sedmnáctipalcová litá kola od firmy Paul Schmidt Engineering, obutá do pneumatik o rozměrech 235/45 vpředu a 275/40 vzadu.

Foto: Mecum Auctions

Věřte nebo ne, ale u této licencované přestavby nechybí i tato speciální „rekvizita“ z filmu 60 sekund – konkrétně tlaková láhev pro vstřik oxidu dusného pro krátkodobé zvýšení výkonu. Vhodné, pokud se zrovna proháníte povodňovým kanálem a máte v patách vrtulník…

K Shelby GT500 Eleanor také neodmyslitelně patří klenutá kapota z důvodu většího motoru se speciálními „panty“, které kapotu ve vysokých rychlostech drží na svém místě, aerodynamická chromovaná zpětná zrcátka nebo typické sekvenční zadní svítilny.

Atmosféru v interiéru pomáhají navodit kožená sedadla TMI z edice Carroll Shelby, tříramenný leštěný volant s dřevěným věncem a klasické analogové budíky na přístrojovém panelu včetně rychloměru cejchovaného do rychlosti 160 mil za hodinu, tedy do 260 km/h.

Pohled pod kapotu potom ukazuje sedmilitrový osmiválec „Big Block“ v celé své kráse – v motorovém prostoru jistě nelze přehlédnout podpis samotného Carrolla Shelbyho, druhý je potom uvnitř přímo na palubní desce.

Jde o naprostý sběratelský unikát, a vlastně i tak trochu o „jednorožce“, jak ve filmu 60 sekund řekl sám hlavní hrdina Randall „Memphis“ Raines, kterého tehdy v roce 2000 ztvárnil Nicolas Cage. Není divu, že se vůz vydražil za 253 tisíc dolarů, tedy bezmála 5,7 milionu korun.

Reklama

Načítám