Hlavní obsah

Jaguar Vision Gran Turismo Roadster je elektrický koncept pro novou videohru Gran Turismo 7

Foto: Jaguar

Pánové, nastartujte svoje herní konzole…

V dlouho očekávané hře Gran Turismo ještě nestihlo spoustu hráčů objet ani první kolo, ale automobilky už se předhání, která představí schopnější auto. Tenhle Jaguar by byl úžasný i v reálném světě a to by ani nemusel mít těch 1 000 koní.

Článek

S měnící se dobou se i virtuální svět začíná pro automobilky stávat čím dál tím důležitějším. A nová počítačová hra Gran Turismo byla očekávána po celém světě miliony nedočkavých hráčů, kteří v ní soutěží stejně jako jiní v reálném světě. Jaguar je jednou z šestadvaceti značek, které se chystají do hry vstoupit, vlak si nenechá ujet ani Lamborghini, Bugatti a McLaren. A třeba takové Porsche předvedlo svůj vlastní vůz Vision Gran Turismo ještě před uvedením nejnovějšího dílu série GT.

Jaguar nyní představuje svou podobu Vision Gran Turismo, což je pokračování virtuální ságy. Otevřená verze původního vozu Vision Gran Turismo (představená již v roce 2019) je nápadně podobná reálně existujícímu Ferrari SP1 Monza, ale samozřejmě, že svým tvarem a hlavně aerodynamickou ploutví odkazuje na Jaguar D-Type z padesátých let minulého století. V tomto případě je ale ta ploutev aktivní aerodynamický prvek, který má při vysokých rychlostech výrazně zvýšit stabilitu auta.

Kabinu řidiče obepíná jen nízké čelní okno a v rámci co největší stylovosti je kapota pro jistotu připoutána koženými řemeny. LED mlhovky vpředu jsou taky nápadně podobné D-Typu, ale spodní splitter byl oproti předchozímu modelu výrazně přepracován.

Kromě předku a toho že jde o otevřený vůz, je Roadster totožný s konceptem z roku 2019. Má identické třímotorové, plně elektrické hnací ústrojí s výkonem 1 004 koní a točivým momentem 1 395 Nm, baterie je lithium-ionová. Na sto kilometrů zrychlí tahle vitální závodnička pod dvě sekundy a maximální rychlost je přes 350 km/h. Koncept váží pouhých 1 400 kg s rozložením hmotnosti „téměř 50:50“ zepředu dozadu.

Je podivné psát tyhle údaje u auta, co existuje jen v počítačové hře, ale Jaguar tvrdí, že vše je navržené tak, aby to fungovalo i v reálním světě. Tedy stejně jako dva předchozí koncepty. Ačkoli se žádný z nich v žádné podobě nebude vyrábět, tak Jaguar tvrdí, že je to obdoba konceptů z autosalonů a že na všech třech autech ukazuje budoucnost značky.

Jaguar navíc tvrdí, že vzhledem k tomu, že velká část z 83 milionů hráčů Gran Turismo je ve skupině 25 až 35 let, tak že jde o demografickou skupinu lidí, která je pro budoucnost automobilky životně důležitá.

Každopádně vůz Jaguar Vision Gran Turismo – závodní verze Vision Gran Turismo SV z roku 2020 s výkonem 1 900 koní – byl automobilkou postaven i jako koncept v plné velikosti, na jeho vývoji se prý podílela i divize Jaguar Racing. Uvidíme, jak to bude s tímhle nádherným Roadsterem.

Reklama

Načítám