Hlavní obsah

Zajímavost: půlka řidičů v Británii neprošla testem na drogy

Foto: dailymail.uk

Letní silniční kontroly ve Velké Británii odhalily poměrně zarážející statistiky

Strážci zákona na britských ostrovech přišli v létě s namátkovou, v podstatě preventivní prověrkou na přítomnost omamných látek. Po prověření skoro dvou tisíc motoristů neprošla testem více než polovina z nich. Jak bychom asi dopadli my?

Článek

Drogy a omamné látky. Lidstvo se jejich používání snaží řešit všemožnými prohibičními prostředky, ale pravda je taková, že se s nimi setkáme takřka denně. Jen málokdo si nikdy nepotáhl z cigarety, nedal si „škopek“ nebo třeba na vysoké nedal jednoho „páva“. Někteří psychologové považují za „drogu“ i takovou čokoládu.

Nás ale teď zajímají vyloženě omamné látky, a k těm už třeba i ten „páv“ patří. Celkem 38 policejních jednotek v Anglii a Walesu provedlo mezi 14. a 15. červencem silniční kontroly. A výsledky? Jsou poměrně zarážející. Z necelých dvou tisíc vyzkoušených řidičů jich testem neprošlo 57 procent. Asi těžké otázky…

Tím pádem britským strážcům zákona vyšlo nějakých 37 provinilců na den. Ano, Británie je velká země, ale i tak. A jak že to bylo s testem na alkohol? Tam už se lidé z „Albionu“ polepšili. Bylo provedeno 36 675 dechových zkoušek, přičemž pozitivních z nich vyšlo 10 procent. Kontroly na omamné látky byly provedeny standardně zjištěním pozůstatku marihuany nebo kokainu v ústech zkoušeného. Na heroin a extázi se potom provádějí až na služebně.

„Kdyby takhle museli zkoušet každého…“ – jo, máte pravdu. Ale strážníci zkrátka někoho zkontrolovat můžou na základě neobvyklého chování za volantem a dalších podezření. Prostě rozjeli takovou řekněme „akci marihuana“. Věkové rozmezí provinilců nám bohužel není známo.

Je ale potřeba si položit otázku: Co si z toho má vzít občan v Česku? Může být situace podobná i u nás? Bude převažovat spíš alkohol? Tak jako tak se nevyplatí pokoušet osud – pár lidí ze svého okolí znám, kteří sedli za volant pod vlivem, a co následovalo, není pro nikoho z nich příjemná vzpomínka. Ale nakonec jsou rádi, že to dopadlo „jen“ silniční kontrolou a správním řízením. Někteří se tomu dnes i ironicky zasmějí. Znám však také někoho, u koho to skončilo šeredně pomačkanými plechy a zlomenou nohou. „Jen“, naštěstí. Vážně, nestojí to za to. Byť k tomu období oslav a svátků možná vybízí.

Tiskový mluvčí britské policie Anthony Bangham shrnul situaci takto: „Řízení pod vlivem alkoholu nebo omamných látek je nebezpečné a bezohledné. Může mít nedozírné následky na lidské životy. Pořád je u nás vysoké procento lidí, kteří se i přes zákaz pokusí usednout za volant. Blíží se svátky a motoristům říkáme pořád dokola to stejné: Rozhodně to nedělejte!“

Co vy, najdete ve své řidičské historii mement, kdy jste usedli za volant a měli jste si to raději odpustit? Najdete kuráž k tomu, abyste se o zkušenost podělili v diskuzi?

Reklama

Načítám