Hlavní obsah

Začíná autosalon v Novém Dillí, nechybí na něm ani Škodovka

Foto: Jakub Deml

V indickém Novém Dillí začal ve středu novinářským dnem autosalon Auto Expo. Kromě asijských automobilek zde nechybí ani značky jako Mercedes-Benz, Volkswagen, Renault nebo česká Škodovka. Redakce Garáž.cz je na místě a vybrala pro vás to nejzajímavější, co je na Auto Expo k vidění!

Článek

Českého čtenáře bude asi nejvíce zajímat Škodovka. Ta plánuje spolu s Volkswagenem v nadcházejících letech velkou ofenzívu na indický trh. Do pěti let by tyto dvě automobilky chtěly mít v Indii pětiprocentní tržní podíl. V současnosti je to jen 1,6 % (1,1 % zaujímají vozy Volkswagen a půl procenta patří Škodě).

Dopomoci tomu mají hlavně dva vozy, které na stánku Škoda Auto zde na Auto Expo najdeme. Tím prvním je indický Rapid, který se vyrábí v Púně na západním pobřeží Indie. Oproti českému Rapidu na něm najdeme hned několik změn – jiná jsou světla, kliky dveří, ale i materiály v interiéru. Plasty jsou o něco víc nevzhledné a tvrdé, trochu jiná jsou i ovládací tlačítka. Indický Rapid má také o něco větší světlou výšku, to kvůli zdejším silnicím.

Foto: Jakub Deml

Indický Rapid se od toho českého liší na první pohled, jiná jsou například světla

O dost zajímavější je ale druhý vůz, který má Škodovce dopomoci dobýt Indii. Tím je úplná novinka – čerstvě představený koncept Vision IN. Jedná se o kompaktní SUV, které je vyvinuté výhradně pro indický trh a které má být stejně jako zmíněný Rapid vyráběné v indické Púně. Zde na autosalonu je středem zájmu a mezi přítomnými novináři sklízí zasloužený obdiv.

Atraktivní auto zaujme hned několika zajímavostmi. Patří mezi ně velké množství krystalických prvků, ať už se jedná o světla, části interiéru nebo samostatný krystal umístěný na vrchu palubní desky. Efektní jsou také malá zrcátka, zasouvací kliky dveří nebo povedená oranžová barva laku. Sériový vůz by na indický trh měl přijít v průběhu příštího roku. Je jasné, že se od konceptu bude lišit, i pokud si ale odmyslíme výše zmíněné detaily, bude se rozhodně jednat o jeden z nejhezčích vozů na zdejším trhu.

Foto: Jakub Deml

Škoda Vision IN je jedním z největších taháků indického autosalonu

Mimo těchto dvou vozů najdeme na stánku Škodovky například model Karoq, vozy Superb L a Kodiaq L, oba vybavené motorem 2,0 TSI o výkonu 140 kW (190 koní). Nabídku značky na autosalonu završují sportovní model Octavia RS 245 a Rapid ve verzích Monte Carlo a Matte Concept Rapidu.

Kromě Škodovky je velký zájem také o SUV Volkswagenu s názvem Taigun. To stojí na stejné podvozkové platformě jako škodovácký Vision IN, tedy na platformě MQB-A0-IN určené speciálně pro indický trh.

Foto: Jakub Deml

Nejen Škodovka, ale i Volkswagen představil na Auto Expo své SUV pro indický trh

Z konceptů se na Auto Expo představila například terénní Kia Seltos X-Line, futuristický protáhlý Hyundai Le Fil Rouge, čínské Maruti Futuro-E a Mahindra XUV500 EV nebo již zmiňovaná Škoda Vision IN. Očekávaný byl také facelift oblíbeného Suzuki Ignis, který ale v první den autosalonu na stánku Suzuki k dispozici nebyl.

Řadu novinek představila také indická Tata, která je ve své domovině velmi oblíbená. Trochu toho asijského kopírování pak bylo k vidění například na stánku čínské automobilky MG, kde tu jeden z modelů nápadně připomínal Mazdu 6, tu jiný zase BMW X6. Inu, Číňané asi už jiní nebudou.

Ačkoliv je v Indii elektromobilita ještě úplně v plenkách, automobilky nemohou odolávat globálním trendům, a tak elektrifikace ve velkém dorazila i na Auto Expo. Vzhledem k tomu, jaká auta jezdí po ulicích venku před pavilony zdejšího výstaviště, je to skoro až komické. V Novém Dillí se v ranní špičce skoro nedá dýchat (jak jsme pocítili na vlastní kůži), zatímco to uvnitř pavilonů vypadá, jako by elektromobilita byla naprosto masovou záležitostí.

Dobíjecí stanici jsme v ulicích během našeho pobytu taktéž nezahlédli ani jednu. Místy je to tu tedy spíše přehlídka technologií budoucnosti, které v Indii nejspíš ještě dlouho standardem nebudou, než ukázka současných aut pro indický trh. I když jeden nikdy neví, doba je rychlá a v Asii to platí dvojnásob…

A ještě jedna výjimka by se na Auto Expo našla. Na rozdíl od západních autosalonů jsou na stáncích jednotlivých značek stále k vidění atraktivní slečny coby hostesky, které postávají v těsné blízkosti vystavených automobilů. Návštěvník takových akcí v Evropě si na to již odvykl a tady je to pro změnu příjemné zpestření a trochu také připomínka starých časů, kdy byly autosalony na svém vrcholu.

Autosalon Auto Expo v Novém Dillí začíná pro veřejnost v pátek 7. února a končí ve středu 12. února. Kromě značek, které dobře známe i z našich končin, jsou zde k vidění vozy automobilek, jako je zmiňovaná Tata, Mahindra, MG nebo GWM, ale i řada asijských výrobců motocyklů, skútrů, tříkolek nebo nákladních automobilů. Ostatně na většinu z nich se můžete podívat na fotkách v naší galerii.

Reklama

Související témata:
Nové Dillí
Načítám