Hlavní obsah

Za volantem hasičské avie! Ta seriálová hasí hlavně žízeň

Hasičárna TelecíVideo: Garáž.cz

 

Na Stream se řítí nový seriál o sboru dobrovolných hasičů z Telecí. Nás však na celém projektu zajímala hlavně jedna věc. Jedná se o naprosto nezbytnou výbavu každého dobrovolného hasiče – milovanou i nenáviděnou, zato vždy naprosto legendární Avii řady A. Ta z Telecí má sice patřičnou hasičskou nástavbu, ale hasí hlavně žízeň.

Článek

Avia A 15, potažmo i výkonnější verze A20 a A30 je vůbec zvláštní stroj. Do výroby přišel koncem šedesátých let coby naprosto vytoužený středně těžký nákladní automobil, který do té doby v Československu zoufale scházel. A jen co došlo na zavedení ve všech možných odvětvích automobilové přepravy, vydobyla si avia řadu přezdívek a připomínek. Říkalo se třeba, že je nejrychlejším vozem našich silnic. Jela totiž vždycky první a kolona rozzuřených řidičů se táhla za ní.

Avia vybavená čtyřválcovým atmosférickým dieselem zoufale nejela, smrděla, nedalo se v ní řadit a když už se rozjela, tak zase moc nebrzdila. Přesto se ovšem velká spousta vozů používá dodnes, protože svého času zkrátka nic jiného nebylo k mání. Není tedy divu, že se hromada Avií řady A v současnosti zcela vymyká svému původnímu určení a stává se z nich… třeba pojízdný výčep. Právě tak, jak uvidíte v novém seriálu Stream.cz seriálu Hasičárna Telecí!

Reklama

Související témata:
Stream
Načítám