Hlavní obsah

Za tragédii na silnicích nemůže sníh, ale neschopní řidiči

Foto: Archiv Garáž.cz

Konečně po dvou letech přišla. Myslím opravdovou zimu s teplotami výrazně pod bodem mrazu a s magickou bílou pokrývkou, která z naší dopravy opět udělala dokonalé waterloo. Narovinu, polovina řidičů by měla vrátit řidičský průkaz.

Článek

Popravdě, u nás jde všechno proti logice. Máme stále dokonalejší a schopnější auta s velkým množstvím elektroniky, která nás mají ubránit před nebezpečnými situacemi. Prodává se stále větší množství automobilů s pohonem všech kol, ale přitom přibývá za volantem řidičů, kteří se chovají, jako když jim právě včera zaschnul inkoust na čerstvém řidičáku. S troškou smutku vzpomínám na svá mladá léta, kdy jsme se na silnici s rodinou pohybovali dle mnohých kraksnama typu Škoda 120 nebo Lada v různých specifikacích, s pohonem zadních kol a s jediným typem pneumatiky Barum OR34. Přitom sněhu bylo dvakrát tolik. Jasně, můžete namítat, že byla dvakrát slabší hustota provozu. Ano, ale nepamatuji si, že by se táta za volantem rozčiloval, že ho někdo brzdí v levém pruhu, že někdo nesleduje zpětná zrcátka, zapomněl dát blinkr, že by se někdo po silnici pohyboval nepředvídatelně pomalou rychlostí nebo, že bychom někoho viděli neustále v pangejtu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ani jedno z těch aut, které jsme měli, nemělo stabilizační systém, protiblokovací systém ABS nebo nějakou další extrémně chytrou elektroniku. Přesto jsme s tátou ani jednou nedostali smyk a vždycky bezpečně dobrzdili. Jediný, kdo ublížil krásnému chromovanému nárazníku na naší stodvacítce jsem byl já, když jsem začal s vlastním doučováním svých driftovácích schopností. Stejně v pohodě jsme se s tímto autem dostali ke sjezdovce. Nikdy nepadla zmínka o tom, že bychom potřebovali auto s pohonem všech čtyř kol. Dnes, když se zmíním o tom, že pojedu na hory s BMW, které má pohon zadních kol, připadám si jako ten největší zločinec nebo pirát silnic a budím obrovské překvapení z toho, že jsem vyjel a zároveň jsem se bez šrámů vrátil v pořádku domů.

Proč tomu tak je? Protože se stále větší množství řidičů proměňuje v naprosté lamy. Den co den se nad tím bavíme nebo rozčilujeme v redakci. Problém je, že naši rodiče museli umět řídit bez ohledu na to, jestli je auta bavila nebo ne. Jízdní vlastnosti byly vlastně zdokonalovány řidičskými schopnostmi majitelů auta - nebylo zbytí. Já měl z části štěstí, že mého otce řízení bavilo a zároveň jsem k tomu přidal špetku svého zájmu. Začal jsem řídit už v patnácti a postupně jsem se učil a učil. Dokonce jsem dostal prostor se naučit kontrolovat auto, v zimě jsme jezdili na prostorné plácky, kde bylo možné učit se zvládat auto v krizových situacích. Když jsem šel dělat řidičák, uměl jsem všechno a učitel v autoškole byl sám překvapen.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nechci jen zbytečně plácat do vzduchu a kritizovat současný stav. Přemýšlím spíše, jak bych tomu sám přispěl a pomohl zvýšit úroveň našich řidičů či zlepšil situaci na silnicích. Mohu začít jednoduše tím, že přidám několik drobných rad pro jízdu v zimě na sněhu a za nepříznivých podmínek. Je totiž úplně zbytečné se začít bát a zpomalit o 80%. Právě strach a kreč za volantem je to nejhorší, co může přijít. Možná to bude pro někoho zvláštní, ale čím horší podmínky na silnici jsou a čím více kluzká silnice je, tím jemnější a uvolněnější musíte být.

1. Než vyrazím z domu

Jasně, tohle je základ, o kterém každý mluví, ale musí to být. Připravené auto a řidič je prostě základem, bez kterého se neobejdete. Navíc to usnadní jízdu. Takže na začátku je potřeba zajistit dostatek nemrznoucí směsi včetně rezervního kanistru do kufru, protože nejhorší je situace, kdy potřebujete stírat a zrovna dojde náplň v ostřikovačích. K tomu se přidává perfektně očištěné auto, ale to asi není potřeba připomínat. Daleko důležitější je správná výbava vozu, tedy kvalitní zimní pneumatiky. Kašlete na rady, že vám stačí zimní gumy na jedné poháněné nápravě nebo celoroční. Nešetřete, pneumatiky dělají 70% přilnavosti auta a bez nich budete nebezpeční nejen sobě, ale také ostatním účastníkům provozu. Proto do nich investujte větší množství peněz, přečtěte si testy a volte kvalitní značky. Každý den před vyjetím také obejděte celý vůz, zkontrolujte stav a pneumatiky, několikrát v průběhu zimy zajeďte k pumpě a zkontrolujte tlak, protože nejhorší na kluzkém povrchu jsou špatně pneumatiky.

Foto: Archiv Garáž.cz

2. Najděte si prostor a zkoušejte

Pokud si v zimě příliš nevěříte, tak jediné, jak se můžete zlepšit, je trénink. Ten není dobré provádět v běžném provozu, ale na bezpečném místě. Nebojte se, že budete vypadat jako mladí kluci, co si jezdí zadriftovat na parkoviště. Naopak, klidně se k nim přidejte a požádejte je, aby si k vám sedli do auta. Vyzkoušejte si, co vaše auto dělá, když na sněhu či ledu naplno zabrzdíte. Jak se dá auto bez problémů ovládat i s pulsujícím ABS, které nenechá zablokovat kola. Co se stane, když se vám auto utrhne do smyku, jak ho srovnat nebo zastavit? Každopádně možná ze sebe alespoň dostanete moment úleku a zvládnete na silnici tuto situaci s větším klidem a přehledem.

Foto: Archiv Garáž.cz

3. Plynulost a předvídavost vyhrává

Už jsem se o tom zmínil, ale opakování je matka moudrosti. Pokud chcete jezdit na sněhu či ve zhoršených podmínek bezpečně, pamatujte na to, že musíte být na auto jemní. Ať už při brzdění nebo při následné akceleraci. Auto reaguje pouze na vaše povely, nikdy nedělá nic samo. Takže pokud se před vámi začně dít něco nepředvídatelného a vy dupnete na brzdu, můžete si být jistí, že auto začne nervózně pulsovat prostředníctvím ABS do brzd a vaše brzdná dráha se prodlouží. Navíc se může stát, že se auto po nestabilním povrchu začne klouzat a přecházet do smyku. Ten můžete vyvolat i vy, pokud budete držet volant příliš silně a agresivně reagovat na změny směru. Zároveň je důležité předvídat, nechávat si dostatečný rozestup a navíc nesledovat jen auto před sebou, ale ještě to před ním. Daleko rychleji pak dokážete reagovat na nastálé problémy. Pokud už budete muset předjíždět a na silnici budou vyjeté koleje, kdy v prostředku leží sníh, nebojte se toho. Jen je potřeba více prostoru, auto co nejjemnějším pohybem a pod nejmenším úhlem směřovat do protisměru a stejně zpátky. Pohyby volatnem musí být co nejmenší a nejplynulejší a zároveň musíte držet konstantně plyn, nikdy divoce neubírejte a nepřidávejte, když najedete do většího množstí sněhu.

4. Sledujte teplotu a povrch silnice

Téměř každé auto má v dnešní době ukazatel venkovní teploty. Pokud teplota padá pod pět a víc stupňů pod bodem mrazu, je potřeba ji sledovat a pozorovat také povrch silnice. I přesto, že se u nás hojně solí, může se stát, že i břečka začne přimrzat. Pokud by se vám zdálo, že se silnice leskne víc, než je zdrávo, klidně se nebojte a zkuste si přibrzdit, abyste zjistili, jestli to opravdu klouže nebo je to v pohodě. Jistota se vyplatí. Zhruba do -5 to bývá bez problémů, ale pak už se situace zhrošuje. Zvláště když fouká vítr a pohybujete se na otevřený místech, které nekryjí stromy či jiné překážky.

Foto: Archiv Garáž.cz

5. Nenechávejte jet auto setrvačností

Dalším důležitým pravidlem je, aby auto bylo většinu času v záběru. Není dobré, když se auto pohybuje setrvačností a pohybuje se díky vlastní hmotnosti. Ještě horším nešvarem je vyšlapování spojkového pedálu. Tím dáte autu v prvotním okamžiku ještě větší rychlost, než když se do brzdění zapojuje motor. Nejlepší je vždycky mít alespoň trošku plynu, aby auto bylo neustále směřováno dopředu. V případě, že potřebujete začít zpomalovat, tak plynule z plynu přejít na brzdu. Klidně jen trošku, ale určitě je důležité položit nohu na brzdu. V případě setrvačnosti totiž mohou kola přejít velmi rychle do skluzu a tím se může stát vůz neovladatelným.

6. Správný nájezd do zatáčky

Většina nehod nebo problémů v zatáčkách začíná už několik metrů či sekund před nimi. Vždycky je to problém nájezdové rychlosti, v zimě se tento problém projeví rychleji a s většími násladky, než za sucha a teplého počasí. I přesto, že se vám může zdát, že jedete hodně pomalu, nemusí to na bezpečný průjezd zatáčkou stačit. Rozhodně je lepší být v nájezdu do zatáčky pomalejší a pokud jste si už jisti, že se nemůže nic špatného stát, že by přišel smyk, můžete začít přidávat. Určitě je lepší radši později přidat, než řešit začínající smyk. Právě s o něco rychlejším nájezdem do zatáčky přejde vůz velmi snadno do přetáčivého nebo nedotáčivého smyku. Zároveň je nutné zvolit správnou stopu.

Foto: Archiv Garáž.cz

7. V problému přejít do rychlé reakce

A co když už se v zimě dostanete do smyku? I tady se projevuje jeden zcela zásadní problém. Nulový cit pro auto a extrémně pomalé reakce. Ano, když se podívám na většinu sestřihů bouraček, tak už z videa dokáži předvídat hodiny či bouračku vteřinku i dvě, než samotný řidič. Ten většinou necítí, že se auto přechází do smyku a reaguje na to pomalu a ještě s malou intenzitou. Reakce na přetáčivý smyk musí být extrémně rychlá, ale přesná. Je to už dost náročné, protože se do toho promítá přenost hmotnosti, kontra volantem a pak ještě práce s plynem. Řešení smyku je ideální zkoušet na volném a bezpečném místě. Každopádně se musíte v okamžiku rozhodnout, jestli zůstanete na plynu, což je vždycky ideální pro zvládnutí přetáčivého smyku nebo budete brzdit. Když obojí dokážete dělat s lehkostí a jemností máte šanci přežít. Nejhorší jsou náhlé změny, ubírání, přidávání nebo brzdění. Druhým extrémem je, že řidič sice kontra dá, ale zapomene spolu s návratem vozu do stopu rovněž točit zpět do středové polohy, čímž se mu auto přehodí na smyku na druhou stranu, který většinou již nelze zachránit.

8. Pokud se necítíte, tak nejezděte

Poslední rada je z ranku těch drsnějších, ale je nejbezpečnější pro nás všechny. Pokud se necítíte na jízdu na sněhu a když už vyjedete, ploužíte se extrémně nízkou rychlostí, která je výrazně rozdílná od ostatních účastníků provozu, radši na silnici nevyjíždějte. Mohli byste svým stylem jízdy způsobit na silnici problémy. Je lepší si přiznat, že nemáme na jízdu v zimních podmínkách, než ohrožovat lidské životy. Nejdůležitější je totiž plynulost provozu a vy budete překážkou.

Pokud se vám moje rady líbily nebo vám naopak přišly úplně zbytečné, napište nám to do komentů pod článek. Pokud byste měli zájem o školu jízdy formou videí, tak nám dejte vědět, protože naším posláním je zlepšovat situaci na našich silnicích. Rozhodně nechceme pouze kritizovat a házet na všechny špínu.

Reklama

Načítám