Hlavní obsah

Za špatně převážený vánoční strom hrozí pokuta

Foto: Škoda Auto

Škoda Kodiaq

Nejšílenější období roku je tu. Kdo zrovna neshání poslední vánoční dárky, ten už přemýšlí, kde koupí kapra nebo pospíchá pro ten nejhezčí vánoční strom. Ovšem přeprava takového stromečku, ať už je to na nebo v autě, má svá jasně daná pravidla. A pokud je nedodržíte, mohou vyústit v pokutu od policistů.

Článek

Odborníci každoročně varují, že veškeré přepravované věci v autech, ale i na jejich střechách, je v prvé řadě nezbytné pořádně zajistit. A platí to i pro vánoční stromečky! Zajímavé je, že podle průzkumů řidiči při cestách na dovolenou nebo na chalupu vše správně připevní, ale při přepravě na kratší vzdálenosti významně větší procento řidičů hřeší – spoléhají na štěstí a spokojí se s provizoriem. To však může mít fatální dopad na bezpečnost přepravovaných osob. I nehody v relativně malých rychlostech mívají vážné následky, které v žádném případě nestojí za pár minut ušetřeného času.

Jak na stromeček?

Už jsme viděli, jak někteří odvážlivci vozí stromečky v kabrioletech. Prostě jen stáhnou střechu, stromeček posadí na sedadlo spolujezdce a těch pár kilometrů od obchodu k domovu dojedou. Jenomže kromě rýmy jim za to hrozí také postih od policie. Za špatně upevněný vánoční stromek hrozí ve většině evropských zemí pokuty – u nás do výše 2 000 Kč. Pokud ledabyle připevněný stromek je navíc příčinou nehody, škody nejspíš půjdou k tíži řidiče, neboť pojišťovny v těchto případech váhají s plněním.

Pokud na autě máte střešní nosiče, stromek je nejjednodušší převézt umístěný právě tam. Měl by však být zabalen do deky, aby se s ním dalo snadněji manipulovat a jeho jehličí nepoškodilo lak. Stromek se ukládá zásadně kmenem dopředu a upevňuje se plochými negumovými popruhy. Měl by být připevněn vpředu i vzadu a zajištěn ráčnou, aby se po nosiči nemohl posouvat. Máte v kufru jen takzvané gumicuky a myslíte, že k přepravě stromku postačí? Velmi se mýlíte! Výzkumy ukazují, že stromek uchycený těmito elastickými kurty letí ze střechy již po nárazu v rychlosti 50 km/h.

Nemá-li vůz střešní nosič, zbývají 2 možnosti přepravy – v zavazadelníku a v interiéru na zadních sedadlech. Po sklopení zadních opěradel se vyplatí položit na vzniklou plochu deku, která zachytí odpadávající jehličí i kapající smůlu. Stromek se zapře kmenem o prázdné přední opěradlo a zajistí bezpečnostním pásem. Pokud vzadu nikdo necestuje a jeho délka nepřesahuje vnitřní šířku interiéru, může se stromek přepravovat příčně ke směru jízdy na zadních sedadlech. Opět přijde ke slovu deka, na níž se stromek položí. V této poloze se zajistí bezpečnostními pásy na obou krajních místech.

Neberte to jako poučování. Pro někoho jde možná o naprosté samozřejmosti, ale jiný by na pořádné upevnění stromku mohl vlivem svátečního shonu zapomenout. A jde o zdraví nás všech, nebo ne? Nezapomeňte, že by se za žádných okolností nic nemělo převážet na zadním platu nebo roletce. Ani větvičky ze stromečku na ozdobu svátečního stolu. Věci tam uložené se mohou při nárazu změnit v nebezpečné projektily a osoby přepravované ve voze vážně zranit. Stejně tak by bylo dobré mít na zřeteli, že osobní automobil není dodávka. Koupíte-li strom opravdu bohatý a velký, raději si ho nechte specializovanými společnostmi odvézt. Bude to stát pár korun navíc, ale vy budete mít klid a víte, že se nic nestane ani vám, ani stromečku.

Reklama

Načítám