Hlavní obsah

Za kolik budeme tankovat benzín a naftu v zimě?

Foto: Shutterstock

Konečnou cenu paliva na čerpací stanici ovlivňuje řada faktorů, jako je cena ropy, kurz dolaru, marže obchodníka nebo i sezónnost. A co si budeme povídat, cena paliva, které tankujeme, zajímá snad každého řidiče. Pokusili jsme se proto zjistit, za kolik budeme tankovat nadcházející zimu.

Článek

Do jisté míry je předpověď vývoje cen věštěním z křišťálové koule. Existují ale ukazatele, které nám leccos napoví. Podle ekonoma Lukáše Kovandy je důležitým aspektem obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. Ano, i to, jak se vyspí Donald Trump, může ovlivnit, za kolik budeme tankovat na benzínce třeba v Berouně.

Podle Kovandy se ale nějakého dramatického zdražování cen paliv zatím bát nemusíme. Ačkoliv cena ropy za barel bude do konce roku nejspíš pomalu růst, s cenami na českých čerpacích stanicích to pravděpodobně příliš hýbat nebude. „Pumpaři v Česku zatím nijak nepromítli říjnový pokles ceny ropy do konečných cen paliv, a tak se v následujících týdnech můžeme dočkat dokonce i mírného zlevnění,” říká Lukáš Kovanda. A upřesňuje, že v případě benzínu by mohla krátkodobě cena klesnout zhruba o 10 až 15 haléřů, v případě nafty o něco méně - zhruba do deseti haléřů za litr.

V následujících týdnech či měsících se podle Kovandy nepočítá s tím, že by cena ropy nějak výrazně rostla. Na přelomu roku by tak barel ropy mohl stát kolem 80 amerických dolarů. Co to znamená pro ceny pohonných hmot v Česku? „Dalo by se říct, že ceny na tuzemských čerpacích stanicích tak budou na začátku roku i během zimy přibližně stejné, jako jsou teď, tedy mezi 33 a 34 korunami za litr,” uvádí Kovanda. Stejnou cenovku jako litr benzínu přitom bude mít pravděpodobně i litr nafty, v posledních týdnech totiž neplatí zavedené pravidlo, že je diesel levnější než benzín.

Odhadování vývoje cen paliv na delší období je podle Kovandy už velmi obtížné, protože vývoj je velmi závislý na aktuální geopolitické situaci, ale i na chování obchodníků s ropou a devizových obchodníků. Pokud však nenastanou větší zvraty, mohli bychom i ve zbytku příštího roku tankovat za přibližně stejné ceny jako letos: „Ropa bude sice zdražovat, ale zároveň bude posilovat koruna, a tak by ceny na tuzemských čerpacích stanicích měly být i v příštím roce stejné jako letos, tedy mezi 32 a 34 korunami,” vysvětluje ekonom.

Reklama

Načítám