Hlavní obsah

Z Terminátora je na stará kolena ekohipster

Foto: Archiv Garáž.cz

Od doby, co se Arnie dal na politiku, to s ním jde nějak z kopce. A pokud ne s ním, tak s popularitou, kterou u nás vždy měl. K čemu mu jsou role terminátora, likvidátora a barbara Conana, když začal blbnout s ekologií?

Článek

Posledním důkazem proměny jeho osobnosti je jeho aktuální osobní automobil. Tedy osobní asi není ten správný výraz, protože jde o Mercedes-Benz třídy G. To zní ještě dobře, ostatně Arnold vždycky tíhnul k pořádným terénním autům. Svědčí o tom například vlastnictví několika malých nákladních Mercedesů Unimog anebo podíl na zahájení výroby civilní verze vojenského speciálu HMMWV, který na trh dorazil jako Hummer H1. Třída G se k Arniemu prostě nějak hodí, oba jsou z Rakouska a oba působí dost neohroženě.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jenže s Geländewagenem bývalého gubernátora Kalifornie to není až tak jednoduché. Nemá totiž v masce trojcípou hvězdu, ale znak firmy Kreisel Electric. A jak název napovídá, opravdu nebudou vyrábět benzínové dvanáctiválce s kompresorem. Arnie si nedávno jedno jejich plně elektrické géčko vyzkoušel v Rakousku a nyní má zkoušet prototyp v Kalifornii, aby firmě pomohl s vývojem.

Podle výrobce má elektrická verze výkon 360 kW, tedy zhruba 483 koní, čímž by měla předčit i benzínovou verzi G550 (416 koní). Zrychlení na stovku jí trvá 5,6 sekundy, zatímco konvenční benziňák potřebuje dvě desetiny navíc. Kreisel do auta namontoval dva elektromotory a 510 kg těžou baterii s kapacitou 80 kWh, udávaný dojezd je 300 kilometrů. Baterii nabijete na 80% její kapacity za 25 minut. Právě pravdivost těchto parametrů by měl Schwarzenegger vyzkoušet. V interiéru změny nečekejte, krom nižšího hluku, několika jiných ukazatelů a jiných log se totiž elektrická verze od benzínové neliší.

Foto: Archiv Garáž.cz

Arnie je prý potěšen, že právě on může otestovat ekologickou verzi svého oblíbeného off-roadu. Velkou černou krabici prý bude moci v nejbližší budoucnosti kdokoliv potkávat v ulicích L. A. Je sice super, že si terminátor užívá novou hračku, ale my bychom stejně raději viděli, že se díky němu na silnice dostane nějaká nesmyslná neekologická blbost, jako byl Hummer.

Reklama

Načítám