Hlavní obsah

Až uvidíte výstavu Crash!!!, dáte nohu z plynu

Foto: Michal Sakař

Jak to asi dopadne, když se spojí řízení vozu, alkohol a silná únava? Špatně. Interaktivní expozice Crash!!! se zaměřuje právě na dopravní nehody

Interaktivní výstava Crash!!! o dopravních nehodách nabízí jedinečný a velmi poučný pohled na dopravní nehody a jejich následky. Unikátní expozice donutí návštěvníky přemýšlet o rychlosti, požití alkoholu nebo jízdě se sluchátky. Byli jsme tam a přinášíme vám několik pádných argumentů, proč do Ostravy vyrazit také. Riziko dopravní nehody se totiž týká každého z nás.

Článek

Jedinečná výstava Crash!!! má své dočasné místo ve Velkém světě techniky v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Těsně před cílem však doporučujeme krátkou zastávku a pohled na masivní konstrukce vysokých pecí, těžní věže nebo komínů, které se nachází v areálu. Tento moloch vás bezpečně ujistí, že jedete správně.

Foto: Michal Sakař

Na dlouhý výlet do Ostravy jsme si vybrali DS 7 Crossback – velmi komfortní cestovní SUV

Výstava je oddělena od expozic samotného Velkého světa techniky a najdete ji prakticky hned naproti vstupu. Crash!!! se zaměřuje především na následky dopravních nehod, a to na kole, motocyklu nebo v autě. Nejde však o nudnou změť plnou statistik a nic neříkajících čísel, nýbrž velmi interaktivní a povedené zpracovaní rizikových událostí, které jsou navíc doplněné o zajímavé fotopříběhy.

Foto: Michal Sakař

Výstava Crash!!! není nudná statistika, ale interaktivní expozice doplněná o fotopříběhy

Hned v úvodu vyvrátíme pár mýtů. Myslíte si, že se paravan dává pouze při zásahu u smrtelných nehod? Nikoli, nasazuje se také u těžších nebo i lehčích zranění, protože zajišťuje soukromí postiženého a klid pro práci záchranářů. Jeho hlavní funkcí je však odvádět pozornost, a tím chránit ostatní kolemjedoucí řidiče, motorkáře nebo jiné zvědavce, kteří by jinak se zaujetím sledovali (nebo fotografovali) zásah u nehody a sami tím mohli způsobit další bouračku.

Foto: Michal Sakař

Hlavní funkcí paravanu je odvádět pozornost okolí. Přece jen na neprůhledném plátně toho moc nevykoukáte

První scéna výstavy tedy ukazuje úraz dítěte, nasazení clony a chování kolemjdoucích. Povšimněte si především interakce lidí s mobilními telefony.

Pásek, který zachrání život

Druhá část se pracovně jmenuje temná místnost a demonstrujte důležitost reflexních prvků. Na místě rozhodně stojí za to vyzkoušet, jak moc je tmavé oblečení nevhodné pro pohyb na neosvětlené vozovce. Vůbec nejhorší je černá barva, která pohlcuje světlo. Nemusíte nutně nosit reflexní vestu, ale obyčejný pásek za pár korun omotaný přes ruku, nohu nebo batoh vám může zachránit život.

Foto: Michal Sakař

Podívejte se na obě poloviny fotky. Vlevo jsou postavy bez reflexních prvků a vpravo figuríny s vestami a pásky. Pro lepší srovnání jsme se sami postavili doprava

Pamatujete si, jak vám v autoškole říkali, že se před vystoupením máte podívat do zrcátek? Třetí místnost vám ukáže, co se stane, když to neuděláte a kolem pojede cyklista. Jeho let přes dveře si můžete také zkusit sami pomocí lanového systému.

Foto: Michal Sakař

Cyklistův velký let přes dveře si můžete vyzkoušet sami díky lanovému systému

Pro milovníky jedné stopy a pedálů zase doporučujeme detailní prohlídku figurín, které v rukou svírají helmy po nehodách ve vyobrazených rychlostech. Protější stěna nabídne obrazovku a sluchátka, kde si budete moci sami zkusit, jak rychle dokážete zareagovat na kolemjedoucí auto.

Foto: Velký svět techniky

Na místě doporučujeme detailní prohlídku přileb poškozených srážkou ve vyobrazené rychlosti

V další místnosti by měli zbystřit všichni motorkáři. Stačí nasednout na připravené motocykly a pustit si reálný záznam z kamery, který je plný jízdního adrenalinu až do doby, než dotyčný jezdec potká kamion.

Foto: Michal Sakař

Motocykl sice poskytne řidiči chtěnou dávku svobody, ale zároveň mu hrozí velké nebezpečí. Na mašině totiž za chybu okolí zaplatí většinou také samotný motorkář

Opilost a její následky

Pátá expozice je asi nejinteraktivnější. Můžete si zde totiž vyzkoušet, jak silný je náraz v rychlosti zhruba 30 kilometrů za hodinu, a poté se ladně přesunout na šlapací tříkolky. Že to zní hloupě? Kdepak. Kromě přilby totiž ještě vyfasujete speciální brýle, které simulují opilost (2-3 promile) nebo stav po požití psychotropních látek. Primitivní dráha se tak rázem promění v rozmazanou změť tvarů a tříkolka v nejhůře řiditelné vozidlo na světě.

Foto: Michal Sakař

S takzvanými opileckými brýlemi vidíte svět kolem asi stejně rozmazaně jako postavu na fotce

Šestou halu považujeme asi za nejdramatičtější. Ukazuje totiž typickou událost – vesnickou diskotéku, popíjení mladých lidí. Jen samotný pobyt v místnosti plné blikajících světel je náročný na oči a únavu, což v kombinaci s alkoholem může mít za následek vážnou dopravní nehodu. Simulace ukazuje zničenou Astru a hned vedle se přehrává záznam reálného tísňového rozhovoru dispečera IZS a silně dezorientované dívky, která sedí ve vraku havarovaného vozu.

Foto: Michal Sakař

V autě se poutejte vždy a na každém místě. Dbejte také na to, aby byli připoutáni všichni členové posádky. Nezodpovědný pasažér může při svém posledním letu čelním sklem zabít také vás

Následující tři místnosti ukazují, jak zhruba vypadá jednotka intenzivní péče v nemocnici a jak vypadá váš život po ztrátě nohy. Bezbariérový byt doplňuje invalidní vozík a protéza, kterou si můžete vyzkoušet a zjistit, jak moc náročná je chůze s umělou náhradou. Poslední část výstavy je takové překvapení, které celkem reálně vyobrazuje další z možných následků nehody.

Foto: Michal Sakař

V tom lepším případě končí vážné nehody v nemocnici na jednotce intenzivní péče

V Ostravě toho je víc

Než úplně opustíte Crash!!!, zastavte se v odpočinkové místnosti a podívejte se na videa ze zásahů IZS. Otestujte si také svoje znalosti v dopravním kvízu na připravených počítačích. Pokud i tak nemáte dost, doporučujeme ještě návštěvu samotného Velkého světa techniky, který ukáže zajímavosti například z vědy, přírody, civilizačního vývoje nebo fyziky.

Velký svět techniky, kde najdete do konce února i Crash!!!, má otevřeno mimo několika vybraných svátků každý den. Konkrétně od neděle do pátku od 10. hodiny do 18. hodiny a v sobotu až do osmé večer. Za vstupné do Velkého světa techniky, které zahrnuje také dopravní expozici, zaplatíte 260 korun. Samotný Crash!!! vyjde na 90 korun, respektive na 70 korun v rámci zvýhodněné vstupenky. My však doporučujeme komplet, jelikož i ostatní výstavy mají rozhodně co nabídnout dětem i dospělým.

Reklama

Související témata:
Načítám