Hlavní obsah

Výbuch plynu zničil jednu z nejlepších sbírek Porsche

Foto: Twitter

Výbuch plynu poničil vzácnou sbírku automobilů Porsche

Jeden mrtvý, sedmnáct zraněných (z toho několik v kritickém stavu) a jedna zničená sbírka automobilů značky Porsche. Taková je bilance středečního výbuchu plynu v Durhamu, ve městě ležícím v Severní Karolíně v USA. Až bude celá lokace zajištěna, automobilka pošle na místo svoje experty, aby se zjistily konkrétní škody a mohly se podniknout kroky k jejich nápravě.

Článek

Výbuch byl tak velký, že jednu z pěti budov téměř srovnal se zemí, další čtyři domy byly poškozeny. V jedné z nich byla bohužel i unikátní kolekce vozů Porsche, o které samotná automobilka řekla, že je to nejlepší sbírka ve Spojených státech a jedna z nejlepších na světě. Aby ne. V prostorách Ingram Collection byly k vidění jak staré kusy, tak nejmodernější novinky, návštěvník mohl na jednom místě vidět celou retrospektivu této německé značky.

Foto: Twitter

Výbuch plynu poničil vzácnou sbírku automobilů Porsche

Mezi nejcennější exponáty patřilo bezesporu třetí vyrobené Porsche 356, technický zázrak v podobě Porsche 918 Spider, nebo třeba 911 GT2 RS s najetými pěti kilometry. Dohromady zde bylo víc jak osmdesát aut. Na některá z nich se při výbuchu zřítil kus střechy, část budovy pak postihl požár. Rychlý zásah hasičů ho sice dokázal eliminovat, načež zdevastované budovy prohlíželi záchranáři za asistence psů hledajících další možné zraněné, ale aktuálně se čeká, až se k poškození vyjádří statici, a teprve pak dojde k přesnému výčíslení škod.

Budova, která byla výbuchem poničena nejvíce, byla postavena v roce 1928 jako dealerství automobilky Studebaker. Postupem doby se z dealerství stal sklad aut, přičemž ten fungoval až do 80. let minulého století; nyní se v objektu nacházela kavárna Kaffeinate a sídlo stavební stavební společnosti. Dům vedle byl však podstatně zajímavější, neboť právě ten ukrýval sbírku Ingram Collection. Zde vystavené vozy Porsche byly volně k vidění, pořádaly se zde nejrůznější akce a semináře pro laickou i odbornou veřejnost. Automobilka již přislíbila pomoc při záchraně poškozených aut, na místo vyšle svoje experty, aby vyhodnotili škody.

Výbuch pravděpodobně způsobil jeden z dělníků, který poškodil plynovod. Nastala okamžitá evakuace, která zabránila podstatně většímu masakru, po půl hodině od nahlášení incidentu pak došlo k výbuchu...

Reklama

Související témata:
Načítám