Hlavní obsah

Výběr správné doby tankování může ušetřit až tisíce

Foto: Shutterstock

Ilustrační snímek

Ceny pohonných hmot sice globálně neustále rostou, ale možná nevíte, že jsou jisté denní doby, kdy se tankování paliva do vašeho auta vyplatí víc a nebo zrovna moc výhodné není. Německý autoklub ADAC zjišťoval, v kterou denní či noční dobu jsou ceny pohonných hmot v Německu nejpřijatelnější.

Článek

Také se u čerpacího stojanu rozčilujete nad cenami pohonných hmot? Myslíte si, že my řidiči je nemáme, jak ovlivnit? Mýlíte se, protože jsme to právě my, kdo tankuje a kdo ovlivňuje fakt, jak moc je dotyčná čerpací stanice vytížená. Z čehož logicky vyplývá, že čas, kdy pumpaři ví, že bude u stojanů plno, je cena vyšší než v době, kdy je na silnicích, a tedy i u čerpacích stanic klid. Bohužel si nejsme tak úplně jisti, že tato logika funguje i u nás, nicméně v Německu jde o potvrzený fakt, kterým se můžete řídit třeba při cestování na dovolenou.

Německý ADAC dlouhou dobu testoval celkem 14 000 čerpacích stanic a zjišťoval, kdy je nejlepší se tankování vyhnout. Určitě už tušíte, že největší frmol u čerpacích stanic je mezi 6 a 9 hodinou ranní, kdy všichni jedou do práce. Druhý čas je mezi 12 a 14 hodinou, kdy zase motoristé jezdí na oběd a není nic jednoduššího než cestou natankovat. Třetí časový úsek, kdy je lepší tankování odložit, je doba mezi 5 a 6 hodinou večerní, kdy všichni jedou z práce domů.

V tyto časy němečtí pumpaři totiž zvyšují ceny, a to klidně až o 8 centů, tedy asi o 2 Kč. Máte pocit, že jde o drobné, které se v celkovém rodinném rozpočtu ztratí? Trochu se mýlíte. Němečtí řidiči mohou správným výběrem času doplnění pohonných hmot ušetřit v přepočtu i 100 Kč na jednu nádrž. Měsíčně to tedy může být i 400 Kč. Ano, to stále vypadá jako „drobné“. Když ale budete počítat dál, dostanete se na roční sumu 4800 Kč. A to už rozhodně nejsou drobné! Mimochodem, ideální čas na tankování je podle ADAC mezi 19 a 21 hodinou.

Jistě, tuzemských řidičů, kteří jedou na dovolenou, se tak extrémně naznačená kalkulace netýká, ale i ušetřená stokoruna se může hodit potomkům na zmrzlinu nebo manželce na drobnost na památku. Tak proč ty peníze dávat někomu jen tak?

Jak jste na tom vy - zohledňujete dobu čerpání pohonných hmot kvůli pohybu jejich cen nebo spíš podle délky fronty u stojanu? Svěřte se v diskusi...

Reklama

Načítám