Hlavní obsah

VW chce hodně omezit spalovací motory. Nahradí je elektřinou

Foto: Volkswagen

Volkswagen do světa vypustí řadu nových elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety byl pojem elektromobilita velkou neznámou, kterou propagovalo jen několik málo nadšenců. Ale svět se změnil a elektřina pomalu vytlačuje klasická fosilní paliva. Většina automobilek balancuje s nabídkou obou verzí pohonů na hraně, ale Volkswagen se rozhodl, že misky vah převáží jen na jednu stranu. Na tu elektrickou.

Článek

Když se podíváte na nabídky jednotlivých automobilek, modely s klasickými spalovacími motory stále hrají prim. Všimnete si ale také, že všechny značky pomalu začínají do svých nabídek vměstnávat také hybridní nebo ideálně čistě elektrická auta. Pro příklad můžeme uvést BMW s modely i8 a i3, KIA během několika dnů představí elektrický model e-Niro a Audi ukázalo model e-Tron. Mimochodem, je to právě německá značka Audi, patřící do koncernu Volkswagen, která oznámila, že do elektromobility, autonomního řízení a digitalizace hodlá v příštích pěti letech investovat 14 miliard eur, tedy asi 363 miliard Kč.

A v koncernu Volkswagen, respektive přímo u této značky, zůstaneme. VW totiž oznámilo, že už velmi brzy přestane vyvíjet auta poháněná motory na fosilní paliva. Generace modelů VW, které vyjedou na silnice do roku 2026, budou poslední, u nichž se využije pohon starých spalovacích motorů. Od toho roku chce Volkswagen vyvíjet a produkovat hlavně auta poháněná čistě jen elektřinou. Do roku 2030 pak chce VW po celém světě na silnice dostat stovky osobních, ale i užitkových aut buď čistě na elektřinu nebo v hybridním provedení. A nebude to lehké. V prvé řadě bude muset přesvědčit zákazníky, v druhé zajistit, aby ta auta bylo kde dobíjet. Půjde o investice za více než jeden bilion Kč.

I přes to všechno ale zástupci VW potvrdili, že spalovacích motorů se zatím vzdát nechtějí. Jen je potřeba je upravit tak, aby jejich emise byly co možná nejčistší. Ale protože řada měst postupně zakazuje vjezd vozům na fosilní paliva, a tyto zákazy budou jistě přibývat, je potřeba se připravit na fakt, že během několika málo let přesedláme jen na elektřinu. Zbavíme se tak sice emisí CO2 z výfuků, ale přijde nám, jako kdyby nikdo neřešil stejné emise, které jsou výsledkem výroby elektřiny pro všechny ta „čistá“ auta. Mimochodem, elektromobilní mánii už podlehla i Škoda Auto, která chce od roku 2020 nabídnout jak svůj první elektromobil, tak celou řadu plug-in hybridů.

Co si myslíte o tomto vývoji automobilismu a vůbec o elektromobilitě jako takové? Jezdili jste někdy elektromobilem? Jaké jsou vaše zkušenosti? A byli byste ochotni přesedlat ze standardních pohonů na ty čistě elektrické? A za jakých podmínek? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama

Načítám