Hlavní obsah

Vrak zacláněl roky, po našem článku zmizel za několik dní!

Foto: Jakub Deml

Zahrádka vydržela na střeše vraku několik měsíců

V úterý byl z Tomáškovy ulice na pražském Smíchově odtažen vrak, který v ní roky překážel. Po upozornění na případ redakcí Garáž.cz netrvalo ani tři týdny a úředníci vrak nechali odtáhnout. Spolu s ním tak zmizela i malá zahrádka, kterou si na střeše automobilu místní vytvořili.

Článek

Vrak starého Fordu Fiesta překážel v ulici, kde jsou placené modré zóny, dlouhé roky. Místní obyvatelé na něj upozorňovali úřady, nic se ale dlouhou dobu nedělo. Mladý pár, který v ulici bydlí, se tedy rozhodl nevzhledný vrak zkrášlit a na jeho střeše vybudoval malou zahrádku. „Říkali jsme si, že tento počin třeba na vrak upozorní a ten tak brzy zmizí,” popisuje Veronika, která květiny do improvizované zahrádky spolu se svým přítelem zasadila. „A když ne, tak to v ulici alespoň bude hezčí,” dodává.

Netradiční zahrádka vydržela v ulici několik měsíců. Mladý pár se o ni pravidelně staral, Veronika s Františkem ji chodili zalévat a občas ze svých prostředků dokoupili další květiny. V druhé polovině července jsme na jejich počin upozornili článkem na Garáž.cz a najednou se věci daly do pohybu. Ačkoliv nám magistrátní úředník v červenci do telefonu tvrdil, že jsou zavaleni prací, a odtahy proto nestíhají, ani ne po třech týdnech od vydání článku byl vrak odtažen. Abychom ale byli fér - je samozřejmě možné, že byl tento vrak skutečně v pořadí a že by v těchto dnech zmizel i bez našeho přispění.

V Tomáškově ulici, která není příliš dlouhá, se tak uvolnilo další parkovací místo, kterých je v okolí nedostatek. Navíc si za ně místní obyvatelé platí. František s Veronikou tak dosáhli toho, co od počátku chtěli: „Splnilo to účel, to byl původní smysl naší zahrádky,” připomíná Veronika, že chtěli svým nápadem úředníky postrčit k akci. „Zároveň nám tím ale z ulice zmizela jediná zeleň, takže to tu teď možná bude trochu smutnější,” dodává.

A s výsledkem je spokojený i František, který zpočátku nevěřil svým očím, když vrak z ulice zmizel: „Šel jsem ulicí a přišlo mi na ní něco divného, ale nevědel jsem co. Až po chvíli mi to došlo, že zmizela zahrádka,” popisuje a dodává, že mu teď přije ulice čistší a bezpečnější: „Nemusím se alespoň bát, že nějaký kolemjdoucí odhodí dovnitř vraku třeba nedopalek a ten se vznítí,” vysvětluje.

Kromě odtahu nevzhledného vraku, který hyzdil ulici a plnil se odpadky, měl mladý pár se svým počínáním i další cíl. Na Instagramu založili zahrádce vlastní účet, na kterém vybízejí ostatní uživatele ke zkrášlování dalších zanedbaných koutů metropole. A v tom chtějí i nadále pokračovat: „Přemýšlím o tom, že bych do ulice pořídila alespoň nějaký kamenný květináč, který by ji zkrášloval,” uvažuje nyní Veronika.

Máte ve svém okolí také dlouho odstavený nevzhledný vrak? Urgujete marně jeho odtah? Napište nám!

Reklama

Načítám