Hlavní obsah

Volvo uvolnilo parádní video k výrobě prototypu Polestar 1

Foto: Polestar

Výroba Polestar 1

Jen málo aut sklidilo během loňského roku takový ohlas jako Polestar 1. Krásné kupé sportovní divize Polestar, která se osamostatnila jako svébytná značka, je jakýmsi vrcholem současné designové školy Volva. Pod kapotou si potom veze hybridní pohonné ústrojí, které se kombinací spalovacího motoru a elektromotorů postará o plných 600 koní výkonu.

Článek

Přestože je Polestar 1 už nějaký ten pátek představen, po silnicích zatím žádný nejezdí. Výrobní proces se teprve chýlí ke svému začátku, ale ještě než se naplno rozjede v čínské továrně v Chengdu (Číňany vlastněné Volvo sem postupně chce přesunout velkou část produkce), je potřeba vyrobit takzvanou „ověřovací sérii“. To je několik funkčních předprodukčních prototypů, které slouží jako kontrola postupů při výrobním procesu.

S prototypy z ověřovací série jen málokdy přijdeme do styku, jenže v tomto případě se Volvo rozhodlo nám ukázat, jak vzniká takový prototyp kupé od Polestaru. Na síti proto přistálo perfektně zpracované a detailní video, které přibližuje výrobu auta. První prototypy vznikají ještě ve švédském Gothenburgu a z velké části jsou ruční prací.

Ve videu jsou silně zdůrazňovány také materiály, zejména pak polymer zesílený uhlíkovými vlákny. Z něj jsou zhotoveny všechny karosářské díly, ale i velký podpůrný kříž, jenž zesiluje šasi v oblasti za motorovým prostorem.

V závěru videa je potom hotová a připravená karoserie spárována s nápravnicemi, motorem, ale i bateriemi, uloženými ve středovém tunelu. Je to zkrátka kouzelná a svým způsobem i uklidňující podívaná.

Reklama

Související témata:
Načítám