Hlavní obsah

Volvo C40 Recharge – Pouze elektrické a prodávané jen online

Foto: Volvo
Aktualizováno

Dlouho očekávaný „zcela nový model Volvo“ je vlastně jen elektrické XC40 Recharge ve verzi se splývavou zádí (tedy styl SUV-kupé). Jenže pro švédskou automobilku má daleko důležitější význam, protože představuje první vlnu zcela nové éry.

Článek

Elektrické kompaktní SUV XC40 Recharge se na trhu ještě nestačilo ani pořádně rozkoukat a už přichází jeho další varianta se splývavou zádí ve stylu SUV-kupé pojmenovaná novým kódem C40. V reálu je odvozený model prakticky stejně dlouhý a široký jako výchozí XC40, ale o necelých sedm centimetrů nižší, aby více vynikla jeho ladná silueta. Kabina je tak až na méně místa pro hlavy posádky vzadu (o čtyři centimetry) stejně prostorná, nezměněný 413litrový kufr vzadu je doplněný dalším 31litrovým prostorem vpředu.

Foto: Volvo

C40 vyměnilo styl za kus praktičnosti

O pohon se stará stejná technika jako u modelů XC40 Recharge a Polestar 2 – dvojice elektromotorů (po jednom na každé nápravě) nabízí kombinovaný výkon 408 koní a 660 Nm, což stačí na stovku za hodně svižných 4,7 sekundy. Maximální rychlost je jako u všech nových vozů Volvo omezená na 180 km/h.

Baterie s celkovou kapacitou 78 kWh nabídne dojezd až 420 kilometrů a umožní nabíjení výkonem až 150 kW, což z nabití 0–80 % udělá záležitost na 40 minut čekání. Domácí nabíjení bude možné výkonem až 11 kW, plné nabití tak zabere méně než 7 hodin. Postupně se dojezd C40 (i XC40) bude zvyšovat díky optimalizacím, jež přinesou budoucí softwarové aktualizace, které se do aut přenesou na dálku díky online spojení (over-the-air update).

Foto: Volvo

Tohle Volvo bude jezdit výhradně na elektřinu

Tato technická inovace jde ruku v ruce s novou generací infotainmentu na bázi operačního systému Android od Google a neomezeným datovým připojením pro nové modely Volvo. Specifickou technickou novinkou C40 jsou LED světlomety s pixelovou technikou (podobně jako nedávno představený konkurenční Ioniq 5), C40 je také prvním modelem bez dostupného čalounění ze živočišné kůže kvůli ochraně životního prostředí.

C40 je zároveň prvním modelem Volvo, který bude v nabídce pouze s elektrickým pohonem. Švédská automobilka se totiž zavázala, že do roku 2025 bude polovina jejích vozů kompletně elektrická a druhá polovina budou plug-in hybridy, od roku 2030 bude prodávat pouze elektromobily. Elektrické modely bude navíc prodávat výhradně přes internet s jasně danými variantami výbav pro snadný výběr a rychlé dodání – kromě nákupu bude také možné si Volvo předplatit včetně široké nabídky doplňkových služeb.

Budoucnost švédského Volva tak bude již brzy kompletně elektrická a online – a totéž postupně čeká i další značky, kterým Volvo vyšlapává cestičku.

Reklama

Načítám