Hlavní obsah

Volkswagen představuje pátou generaci užitkového vozu Caddy

Foto: Volkswagen

Historie oblíbeného užitkového modelu Caddy sahá až do roku 1980, nyní – na autosalonu v Ženevě – Volkswagen představuje jeho již pátou generaci. Pochopitelně bude zatím nejmodernější, nejbezpečnější a nejlépe vybavenou verzí, a bude tak mít velmi blízko ke svým osobním protějškům.

Článek

Dodávky se neustále přibližují běžným osobním autům – komfortem, výbavou, motory i pocity za volantem. Z hrubých pracovních stanic se stávají oázy klidu a pohodlí. Pátá generace oblíbeného užitkového modelu Caddy tomu jde ještě víc naproti, protože bude postavena na základech modulární platformy pro osobní auta označované MQB, na níž stojí bestseller VW Golf, ale třeba i česká Škoda Octavia.

To tedy znamená, že nový Caddy již nebude mít zadní tuhou nápravu odpruženou listovými pery, ale sofistikovanější vlečená ramena s torzní příčkou, takže bude jezdit o poznání pohodlněji a jistěji než předchůdce. Díky sdílené platformě také bude moci využívat motory z nabídky Golfu, konkrétně tři turbodiesely o výkonu 75 až 122 koní (se dvěma SCR katalytickými konvertory a vstřikováním AdBlue), 116koňový přeplňovaný benzin, a dokonce i blíže nespecifikovanou pohonnou jednotku na zemní plyn. VW více detailů nevypustil, aspoň se však pochlubil 12procentní úsporou spotřeby paliva.

Foto: Volkswagen

Interiér nového Caddyho bude mezi dodávkami naprosto špičkovým luxusem

Sofistikovaná osobní platforma také přináší moderní komfortní a bezpečnostní prvky, na které si jiná užitková auta musí nechat zajít chuť. Konkrétně máme na mysli bezklíčový přístup, digitální přístrojový štít a infotainment s dotykovým displejem 6,5 až 10 palců nebo dlouhý seznam 19 jízdních asistentů zahrnující kromě nouzového brzdění také adaptivní tempomat stop, sledování mrtvých úhlů nebo užitečný asistent couvání s přívěsem. Nový Caddy bude prostě našlapaný moderní technikou, jak od dnešních aut zákazníci očekávají.

Proto taky velmi moderně vypadá, má hezky uhlazené hrany a spoustu krásných detailů, jako jsou nové LED světlomety se specifickým světelným podpisem nebo zadní tenká vertikální světla. Takže už žádná nudná krabice! Caddy také mezigeneračně narostl o 93 mm na délku a o 62 mm na šířku, takže bude víc místa pro posádku i náklad – VW slibuje, že se do Caddyho vejdou dvě europalety. Vůz bude v nabídce jako čistě užitková varianta, rodinné MPV, nebo dobrodružný obytňák.

VW Caddy bude poprvé k vidění už za týden na autosalonu v Ženevě, prodej však začne až říjnu a první auta se k zákazníkům dostanou na začátku roku 2021.

Reklama

Související témata:
Načítám