Hlavní obsah

Test ojetiny: Volkswagen e-Golf – Do práce a zpět za hubičku

Foto: Michal Jirák

Volkswagen e-Golf jde do důchodu, takže začíná svůj druhý život na poli ojetin. Jak se na něm podepsal zub času? A co baterie?

Elektrický derivát Volkswagenu Golf sedmé generace je z hlediska nových vozů pasé jako klobouky, nicméně na poli ojetin zaujímá roli čerstvého hráče. Jelikož vychází ze standardního modelu se spalovacím motorem, musíte při užívání skousnout pár nevýhod, které však auto kompenzuje levným provozem. Jak na tom tedy jsou e-Golfy z druhé ruky?

Článek

Model e-Golf je druhým velkosériově vyráběným elektromobilem značky Volkswagen, který vychází z klasického Golfu sedmé generace. Karoserie a interiéry obou vozů jsou prakticky totožné, nicméně elektrický derivát spolehlivě identifikujete podle litých kol, ploché masky a atypického diodového denního svícení v nárazníku.

Foto: Michal Jirák

VW e-Golf poznáte podle několika specifických znaků, mezi které patří i ploché ráfky

Jak si elektrický Golf, jehož nedávno nahradil ID.3, vede jako ojetina? Kazí se na něm něco? Abychom to zjistili, zastavili jsme se nejprve v pražském autosalonu společnosti Protech, která se zabývá prodejem a pronájmem elektromobilů, a jeden kousek z roku 2017 si pro účely testu vypůjčili. Další kilometry vedly do víceúčelového automobilového centra Auto Jarov za Karlem Houskou, servisním technikem pro Volkswagen a Seat. Ten se s námi zase podělil o své bohaté servisně-provozní zkušenosti.

Moderní elektromotory by svojí životností ohromily nejednoho elektroskeptika, ovšem Achillovou patou mnoha bzučících vozítek jsou baterie. V případě e-Golfu jde o modul ve tvaru T zastavěný do podvozkové části podlahy, který v součtu článků disponuje napětím 323 voltů. Vůz se zprvu nabízel s kapacitou akumulátorů 24,2 kWh, ta však později narostla na 35,8 kWh, nicméně reálně využijete cirka 32 kWh.

Foto: Michal Jirák

Elektromotor e-Golfu nabídne nejvyšší výkon 136 koní a točivý moment 290 Nm, který putuje výhradně na přední nápravu

Baterky nejdou do důchodu

Na trakční baterky platí záruka osm let nebo 160 tisíc kilometrů a výrobce garantuje, že do této doby nabídne energetické úložiště minimálně 70 % z původní kapacity. Karel Houska dodává, že ani u šestiletých (nejstarších) aut nezaznamenal pokles pod tuto hodnotu, a dokonce v rámci celého autorizovaného střediska neeviduje závažné reklamace na vysokonapěťové systémy. Vitalitu akumulátorů však podstatně ovlivňuje způsob nabíjení i jízdní styl.

Foto: Michal Jirák

Jestliže auto často „krmíte“ na rychlodobíječce a bezprostředně poté jedete na plný plyn, děláte pro životnost baterií jen to nejhorší

Samotné nabíjení (DC) z nuly do 80 % trvá na „rychlovce“ asi 45 minut, ovšem poté je doporučeno minimálně dvakrát po sobě vozidlo „dotankovat“ pomalým proudem (AC). Pokud hodláte čerpat volty do plna z domácí zásuvky (jednofázově), auto odstavíte asi na 10 hodin. S Wallboxem (dvoufáze) se předmětný čas zkrátí zhruba na polovinu.

Reálným dojezdem na jedno nabití vám bzučící Golf zrak nevytře, bavíme se totiž o nějakých 190 kilometrech za předpokladu, že máte baterky v perfektní kondici. Autu nesmíte příliš šlapat na krk ani často využívat dálnice, jelikož poté kombinovaná spotřeba 16,8 kWh na sto kilometrů nelineárně vzroste. S lehkou nohou umí zkušení řidiči elektromobilů jezdit v průměru za 13 až 14 kWh na sto, ti nejúspornější za ještě méně. Tak či onak kupujte e-Golfy s příplatkovým tepelným čerpadlem, které přijde vhod hlavně v zimě.

Foto: Michal Jirák

V zimním období se musíte spokojit s průměrným dojezdem okolo 150 až 160 kilometrů na jedno nabití. Jestliže šoférujete model bez volitelného tepelného čerpadla, může tato hodnota ještě klesnout

Cenově vás elektřina (průměrně 4,5 Kč za 1 kWh) na sto kilometrů vyjde asi na 75 Kč při spotřebě 16,8 kWh. Jestliže máte úspornější nohu, případně výhodněji čerpáte proud, náklady logicky klesají.

Pozor na nevyužívané brzdy

Doporučený servisní interval je pro evropské modely nastaven na 12 měsíců nebo 30 tisíc ujetých kilometrů. Cena základní prohlídky se ve značkových centrech pohybuje okolo 2 000 Kč, podle zanesení se mění i kabinový filtr za 800 Kč a v případě opotřebovaných stěračů zaplatíte za nové asi 1 000 Kč. Jednou za dva roky se připravte na výměnu brzdové kapaliny za další 1 000 Kč.

Foto: Michal Jirák

Běžná servisní prohlídka vyjde na pár tisícovek, takže ani tím vás auto nesežere

„Specialista (mechanik) na elektromobily by měl prověřit spodní část baterie, zdali není mechanicky poškozena, například nárazem a poté provést komplexní diagnostiku všech systémů. Do úkonů jsou zahrnuty také vizuální prohlídky vozu, dohuštění pneumatik a kontrola osvětlení,“ vysvětluje Houska.

Vzhledem k tomu, že elektromobily brzdí primárně rekuperací, můžete s původními brzdami ujet klidně sto a více tisíc kilometrů. Pakliže kotouče a destičky jednou za čas nezapojíte do akce nebo zanedbáte jejich údržbu, zareznou a bude nutná jejich výměna.

Foto: Michal Jirák

Pozor na klasické brzdy. U elektromobilů jsou mnohdy díky rekuperaci nevyužívány a postupem času zareznou

Na přední nápravu stojí pár kotoučů kolem 5 400 Kč, k nim destičky za 3 000 Kč a práce mechanika asi 1 800 Kč. Rizikovější zadek vonící novotou vyjde na 4 200 Kč za dva kotouče, 2 150 Kč dáte za příslušné destičky a 2 250 Kč utratíte za výměnu. Jednoduchá matematika tedy říká, že v „autorizáku“ zaplatíte za fungl nové brzdy (10 200 Kč + 8 600 Kč) 18 800 Kč.

Neautorizované dílny tyto úkony zvládnou klidně za polovinu, avšak pozor, často využívají díly z druhovýroby. Ty zpravidla nedosahují takových kvalit a vlastností jako originální součástky.

„Vozidlo při lehkém brzdění provozní brzdou zpomaluje odporem elektromotoru (rekuperací), ovšem až při náhlém (prudkém) brzdění se aktivuje hydraulická část brzd, která otírá problematickou rez z brzdových kotoučů. Abyste se vyhnuli předčasné výměně, jednoduše nechte jednou za čas pracovat i tradiční brzdy,“ radí Houska.

Foto: Michal Jirák

Jak na klasické brzdy u elektromobilů poradí návod k obsluze nebo selský rozum – prostě je jednou za čas použijte

„Ke vzniku koroze na brzdových kotoučích a k znečištění brzdového obložení přispívá dlouhodobé stání vozidla, nízký kilometrový výkon i nízké zatěžování. Pokud jsou brzdové destičky zatěžovány málo nebo vůbec, nebo pokud zkorodovaly, doporučujeme vyčistit brzdové kotouče i obložení několikrát opakovaným prudkým zabrzděním z vyšší rychlosti. Dbejte na to, abyste přitom neohrozili ostatní účastníky silničního provozu,“ cituje Houska návod k obsluze, kterým je vybaven každý automobil.

Reputaci kazí Američané

Z hlediska provozních závad je auto takřka perfektní. Sporadicky si uživatelé stěžují na problémy se zahájením nabíjení na některých stanicích, ovšem jde o individuální případy. Na pozoru se mějte při výběru ojetiny dovezené z USA, jelikož některé e-Golfy (a další vozy značky) modelových roků 2015–2019 hlásí trable s příplatkovým systémem varování před čelní srážkou a s ním spojenou technologií nouzového autonomního brzdění.

Foto: Michal Jirák

Když severoamerický e-Golf jedoucí před vámi bezdůvodně a natvrdo zabrzdí, jistě z toho nemáte radost. A pokud nemáte rychlé reakce, podíváte se mu do kufru

Podle serverů Camcomplaints.com a www.vwproblems.com byla na severoamerický Volkswagen už podána žaloba. Dle ní zmíněný pomocník nefunguje, jak má, v horším případě panicky brzdí i přesto, že k tomu není důvod. Řidiči předmětných vozidel si též stěžují na neuznání pojistného plnění ze strany pojišťoven při nehodách způsobených nesprávně fungujícím systémem. Dokumenty dále uvádí, že automobilka reklamace neuznává a tvrdí, že asistent funguje správně. Nutno znovu dodat, že se tento potenciální problém týká jen některých severoamerických specifikací, nikoli evropských.

Foto: Michal Jirák

První e-Golfy z roku 2014 stojí kolem 400 tisíc korun. Dvouleté ojetiny pak vyjdou cirka na 600 až 700 tisíc. Za běžné benzinové a naftové verze zaplatíte o zhruba třetinu až polovinu méně

Volkswagen e-Golf jako ojetina solidně poslouží masám spíše ve městech a blízkém okolí, případně zkušeným šoférům elektroaut i na delší cestování. Náklady na provoz jsou takřka srandovní a na samotných autech se nic fatálního nekazí.

Jako u většiny elektromobilů musíte i zde přijmout řadu kompromisů, ale pokud potřebujete takzvaně courat kolem komína, dojíždět pár (desítek) kilometrů za prací, nemáte přehnané nároky na dojezd a nevadí vám vyšší cena elektromobilu ve srovnání s „fosilními“ verzemi, můžete bzučící Golf z druhé ruky zařadit na seznam potenciálních kandidátů na nového člena rodiny.

Reklama

Související témata:
Vady
Načítám