Hlavní obsah

Vojenský náklaďáček předělaný na obytné auto

Foto: Motorious

Pokud toužíte po jednom z těch luxusních rychlých obytných aut, překypujících výbavou, s nimiž se přes noc přesunete přes půl Evropy, ani se neobtěžujte číst dál. Jestli ale hledáte obytňák do odlehlé divočiny, zkrátka auto, ve kterém budete moci brodit a zdolávat ten nejtěžší terén, nebo prostě chcete jen vypadat fakt hustě, tak zbystřete!

Článek

Jsem přesvědčený o tom, že staré vojenské náklaďáky mají podstatně větší potenciál, než jaký odpovídá tomu, za kolik se jich armády většinou zbavují. Ta auta jsou navržena tak, aby vydržela, dostává se jim sice jen základní, ale zato pravidelné péče a dá se s nimi fakt dobře pracovat. A tohle Volvo L3314 Lamplander z roku 1963 je o poznání víc cool než stará štábní „vejtřaska“, nemyslíte? Takové vozy používaly skandinávské armády, ale taky saúdskoarabské ozbrojené síly – o válečné historii tohoto konkrétního kusu však nevíme zhola nic. Podle šedé barvy lze ovšem usuzovat, že sloužil v norské armádě…

Když říkám, že se se starými vojenskými náklaďáky dá dobře pracovat, myslím tím přesně to, že se z nich dají postavit hodně ultimativní obytná auta. Nejde tady úplně o komfort, počet satelitů a kvalitní wi-fi připojení, tady jde o funkčnost. Napoví vám první pohled do interiéru, kde tvoří dominantu kožená rozkládací sedačka, kamna na topení a vaření, ve kterých můžete spálit vše, co vám přijde pod ruku. Stavitel místo choulostivého laminátu použil profilovaný poctivý plech, ale nezapomněl ani na ledničku, skříňky a žaluzie.

Mně se podstatně víc líbí ty funkční věci, tedy zrepasovaný 130koňový motor, vysoká světlá výška a velkorysé nájezdové úhly. S pohonem všech kol a vysokým sáním i výfukem budou limity tohoto domečku na kolech hodně daleko. A až se někde přece jen zahrabete, máte v záloze ještě lopatu a naviják. O funkčním pojetí svědčí i LED světla, výlez na střechu, žebřík a 3,5 metru dlouhá loď, která je maskovaná na střeše. Klimatizaci pak nahrazuje výklopné čelní okno.

A proč tuhle stavbu zmiňujeme? Pro mnohé z vás by to mohla být zajímavá inspirace. Pronajmout nebo koupit si obytné auto je přece „jen“ otázka peněz, přičemž nemáme pochybnosti o tom, že je mezi našimi čtenáři spousta kutilů a dlouhá zima se blíží… Kdo z vás se pustí do něčeho podobného?

Reklama

Načítám