Hlavní obsah

Vojenský Hummer od Mil-Spec – připraven na zombie apokalypsu

Foto: Mil-Spec

Mil-Spec M1

Značka Hummer sama o sobě už osm let neexistuje, přesto ovšem zůstává legendární H1 v srdcích mnoha nadšenců coby ikonický teréňák stvořený pro tu největší nepřízeň. Zejména armádní verze HMMWV (přezdívaná Humvee) se pyšní ohromnou odolností a špičkovými vlastnostmi, které nyní můžete dostat v prakticky novém voze.

Článek

Problém tkví v tom, že první generace H1 a zásoby vojenských Humvee upravených pro civilní použití pomalu dodělávají. Sehnat dneska pěkné Humvee je velký oříšek - a právě tady našla jistá společnost Mil-Spec velkou mezeru na trhu. Rozhodla se tedy, že bude renovovat a zároveň upravovat vyřazené vojenské vozy do podoby ultimativních off-roadů pro civilisty. Tedy alespoň pro ty, kteří mají dostatek peněz.

Stavba staronového vozu s názvem M1 začíná v americkém městě Wichita sundáním původní karoserie z nosného rámu a renovací všech součástí. V přední části se dále zabydlí ohromný agregát překonávající schopnosti původního auta. Turbodieselový osmiválec o objemu 6,6 litru má výkon 500 koní a točivý moment 1355 N.m je přenášen přes automatickou převodovku na všechna čtyři kola. Dynamické vlastnosti Mil-Spec bohužel nezmiňuje, ovšem spíš než o rychlost tady půjde o ohromnou sílu na tahání těžkých břemen a pochopitelně o prostupnost terénem.

Když už jsme u prostupnosti – vysoké nápravy s nezávislým zavěšením všech kol se dočkaly ještě rozšíření o přibližně 20 centimetrů, nemluvě o nasazení velkých terénních pneumatik na montované disky. Brodivosti napomáhá velký hliníkový šnorchl vytažený do úrovně střechy.

Tento konkrétní kus z obrázků je celkově třetím vyrobeným vozem značky. Nosí matně šedý lak a jeho karoserie je v uspořádání čtyřdveřového pick-upu. Objednávat však lze ještě čtyřdveřový hardtop s padající zádí, „kombík“ s nákladovým prostorem, „SUV“ se třemi řadami k sezení nebo dvoudvéřový pick-up se zkrácenou kabinou.

Interiér kombinuje praktičnost s komfortem a disponuje prošívanými voděodolnými potahy sedadel. Ačkoliv i tady platí, že za příplatek lze objednat třeba luxusní paket s exkluzivními materiály. Standardní vojenské přístroje vystřídaly nové budíky s GPS lokátorem a další větší či menší vychytávky.

Humvee v přestavbě od Mil-Spec je vážně parádní záležitost, ovšem má jeden drobný háček. Jde pochopitelně o cenu. Zatímco standardní vojenské Humvee lze i v Evropě sehnat bez problému do jednoho milionu korun, repasovaná a vylepšená verze od Mil-Spec je o dost dražší. Základní cena vozu je nastavena na 218 499 dolarů (4,9 milionu korun) a zmiňované příplatky nejsou vůbec levné. Konkrétně tento vyladěný kousek vyjde na 239 295 dolarů (5,3 milionu korun) a to nemá ani zdaleka všechno, co by mít mohl.

Reklama

Související témata:
Načítám