Hlavní obsah

Vlastními silami si postavil dokonalý obytný vůz

Foto: Humble Road

Vozit si na výlety vlastní bydlení je ideální varianta. Vlastní kuchyň, vlastní gauč, vlastní postel, vlastní sprcha i záchod – to je luxus k nezaplacení! Jenže právě proto si za to všichni výrobci bydlíků nechávají zaplatit přímo královsky. Takže co takhle vzít do ruky nářadí a postavit si svůj vlastní?

Článek

Přesně tak k tomu přistoupil 60letý americký kutil, který se vedle své ženy a focení zamiloval také do obytných aut a volnosti, kterou mu přinášela. Proto se rozhodl, že si zkusí také nějaké postavit. A povedlo se mu to naprosto skvěle. Překvapí vás, jak moc je propracované…

Začal obyčejnou dodávkou Mercedes Sprinter, do níž navrhl interiér, kterému nechybí vůbec nic. V centrální části je velký gauč, který lze snadno rozložit na pohodlné dvoulůžko s výhledem na plochou televizi (na nastavitelné mechanické paži). Kuchyňská část má dostatečně velkou pracovní plochu, také je tu lednička, vařič a možnosti pro připojení dalšího příslušenství.

V zadní části je pak sprchový kout, ale vše je připravené i na venkovní sprchování v otevřených dveřích dodávky, protože proč si neužít čerstvý vzduch, když můžete? Možná vám na první pohled chybí toaleta, ale to je jen trik – je totiž vysouvací, aby nezabírala zbytečně místo. Také tu nechybí tichá, úsporná, ale výkonná klimatizace integrovaná do střechy.

Třešničkou na dortu je pak iPad nahrazující na palubní desce obyčejné rádio, který na palubě zprostředkuje zábavu všeho druhu. Je připojený k internetu a lze ho snadno propojit i s televizí, navíc je přes Bluetooth připojený k palubní diagnostice, takže vám poví i vše o aktuálním stavu auta.

Samozřejmě je tu také řada elektrických zásuvek a spousta odkládacích a úložných prostor – skříněk, schránek, poliček a boxíků. Voda pro kuchyň i sociální zařízení je čerpána z nádrže a ohřívána tepelným výměníkem, elektřina se zase dobíjí ze solárních článků na střeše. Obytný vůz je tak kompletně soběstačný.

Jak sami vidíte, celý koncept je hodně promyšlený a detailně propracovaný (taky jeho vytvoření trvalo rok a půl). A všechno dokázal vlastními silami postavit člověk, který se nenarodil se šroubovákem v jedné ruce a kleštěmi v druhé. Což dává šanci i vám – pokud sníte o obytném voze, ale máte pocit, že jsou pro vás moc drahé, chopte se tužky a nářadí a zkuste si postavit svůj podle vlastních představ. Všechna dobrodružství, která v něm zažijete, vás pak budou těšit ještě o to víc.

Reklama

Načítám