Hlavní obsah

Víme, kde se v České republice nejvíce bourá

Foto: Shutterstock

Dopravní nehoda

Jak houstne provoz, přibývá také dopravních nehod. Již osmým rokem proto pojišťovna Allianz skládá dohromady seznam míst, kde řidiči bourají nejčastěji. Díky tomuto seznamu tak víme, kterým silnicím je lepší se vyhnout anebo kde dávat opravdu velký pozor. Jezdíte těmi místy také?

Článek

Říká se, že každý řidič alespoň jednou za život zažije velkou dopravní nehodu a alespoň jednu, byť malou, nehodu způsobí. Nevíme, co je na tom pravdy a rozhodně nikomu naplnění tohoto rčení nepřejeme. Víme ale, že nehody se prostě stávají a pokud existuje, byť malá šance eliminovat vznik dopravní nehody, využijeme ji. Znát proto ty nejnebezpečnější silnice v Česku se prostě hodí. Rozumíme, že se jen těžko budete těmto místům úplně vyhýbat, obzvlášť, pokud třeba bydlíte někde v okolí, ale možná si na daných úsecích budete dávat větší pozor.

Analýza nebezpečných silnic vznikala na základě evidence a vyšetřování Policie České republiky, a jsou v ní místa nejčastějších dopravních nehod s vážnými zdravotními následky, a to za poslední 3 roky. Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky bylo, že se na dané komunikaci za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

Kromě počtu vážných nehod byly dále vybrané lokality porovnány podle počtu osob, které zde utrpěly smrtelná nebo těžká zranění, podle četnosti dalších drobnějších nehod v daném místě a počtu lehčích zranění. Z celkového množství takto definovaných nehodových míst byl poté sestaven celostátní žebříček nejrizikovějších lokalit.

Tři nejrizikovější místa ČR

Za poslední tři roky byla nejrizikovějším místem v ČR stanovena křižovatka na silnici I/27 v katastru obce Třemošná jen několik kilometrů severně od Plzně. V letech 2015-2017 se zde odehrálo 12 nehod, přičemž tady za stejnou dobu zemřel jeden člověk a 7 dalších se zranilo.

Druhé nejrizikovější místo je velká zatáčka na silnici I/50 ve Zlínském kraji. V posledních třech letech se zde odehrálo 13 nehod, při kterých jeden člověk zemřel a čtyři lidé se těžce zranili. Stejně jako v prvním případě, i tento úsek se ve smutných statistikách objevuje opakovaně.

Na smutném třetím místě se umístily serpentiny v katastru Červené Vody v Pardubickém kraji. V jedné ze zatáček na silnici I/11 v okrese Ústí nad Orlicí došlo v daném období k sedmi nehodám s pěti těžkými zraněními.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Máte svoje vytipované místo, kde jste ostražití, případně se mu snažíte při svých cestách raději vyhnout?

Reklama

Související témata:
Načítám