Hlavní obsah

Víkendová strkanice ve formuli 1? Rozhodně to nebylo prvně!

Napřed souboj na dráze, pak souboj v boxech. „Měl mu dát pěstí!“ řekl Villeneuve Video: Youtube F1

 

Podle některých to byl obyčejný závodní incident, ale pravda je taková, že Max Verstappen kvůli zbytečnému souboji s o kolo pomalejším jezdcem přišel o vítězství v nedělním závodě formule 1 v Malajsii. Zašel pak za soupeřem do boxů si to s ním vyříkat a došlo i k nějakému tomu pošťuchování... Výsledek? Fanouškové jsou nadšeni, že formule 1 má ještě pořád nějaké emoce. Verstappen dostal jako trest dva dny veřejně prospěšných prací. A Esteban Ocon se omluvil.

Článek

Ve skutečnosti to pošťuchování v boxech bylo asi tak stejné, jako když do sebe strkají na chodbě ve škole dva premianti, kteří pospíchají na hodinu matematiky. „Vertapenna naprosto chápu, měl mu dát rovnou pěstí,“ vyjádřil se k drobné potyčce v boxech Jacques Villeneuve, bývalý závodník formule 1. „Chceme vidět emoce? Chceme vidět souboje? Chceme vidět novodobé gladiátory?“ ptal se řečnicky. A Verstappen si mezitím vyslechl trest, že dostane dva dny veřejně prospěšných prací. Ocon, který všechno zavinil, nedostal nic, protože byl potrestán už v závodě. A já jen dodávám, že k tomu všemu došlo proto, že Esteban Ocon byl v posledním závodě formule 1 na nových pneumatikách sice rychlejší než Max Verstappen, který celý závod vedl, ale zároveň měl kolo ztráty. A pokud se chtěl dostat zpátky do hry, měl to udělat rozhodně jinak než tak, že s Verstappenem bude bojovat v zatáčce. Zaprvé z gentlemanství, zadruhé i vzhledem k pravidlům. Ano, Verstappen mu měl dát pěstí!

Měl mu dát stejně, jako to tenkrát při Velké ceně Německa v roce 1982 udělal Nelson Piquet, když ho Salazar vystrčil v šikaně a pokazil závod oběma.

A vzpomínáte si, jak se jindy stoicky klidný Michael Schumacher, jenž byl schopný si ještě během závodu v rozmluvě s inženýrem objednat napřed těstoviny a pak vrtulník na hotel, rozčílil na Davida Coultharda, který mu při hodně mokrém závodě ve Spa v roce 1998 nesmyslně ubral plyn v zatáčce a Schumacher si o něj urazil kolo? Joj, to se mohly dít věci, kdyby ho tenkrát po závodě mechanici pustili za Coulthardem do boxů...

A nedá se samozřejmě v té souvislosti nevzpomenout, jak si před pětadvaceti lety po závodě na Suzuce našel Ayrton Senna tehdy debutujícího Eddieho Irvina a dal mu pár facek, aniž mezi nimi došlo při závodě k nějakému kontaktu. Prostě jen kvůli tomu, že ho Irvine v závodě brzdil.

Jenže tohle je formule 1, kde jde o sakra velké peníze a jezdci to ví. Když se podíváte třeba na závody Nascar, tam se poperou minimálně jednou do roka. A klidně ve velkém stylu.

A pak, že je motorsport nudný...

Reklama

Načítám