Hlavní obsah

Range Rover Velar D300 SE - Luxusní, honosný, ale také drahý

 

Nejnovější Range Rover budí velkou pozornost. Je velkolepý a v modelové nabídce britských offroadů zaujme místo mezi menším Evoquem a větším Range Roverem Sport. Naštěstí Velar není jenom zlaté pozlátko a v terénu navazuje na své slavné předchůdce.

Článek

Range Rover Velar je terenní auto. Land Rover by totiž nikdy pod svou značkou nevyrobil auto, které nebude schopné v terénu. To už si prostě ke své historii nemohou dovolit. Systémy typu Terrain Response, automatické pomalé jízdy terénem, asistenta pro sjíždění prudkých svahů nebo měření hloubky brodu zde přirozeně najdete. Velar postavený na klasických pružinách projede brod hluboký maximálně 60 cm, verze se zvednutým vzduchovým podvozkem umí o pět centimetrů více. Vše jsme si vyzkoušeli na terenním polygonu v Motorlandu Bělá. Zároveň ale velmi dobře víme, že tohle auto budeme daleko častěji vídat v Pařížské.

Velar se pyšní opravdu dokonalým interiérem, kterému vévodí dva obří desetipalcové displaye na středovém tunelu. Základní obrazovka umístěná uprostřed palubní desky se umí vyklopit až o 30° vpřed. Konkrétní úhel lze nastavit. Na tomto displeji najdete tři hlavní menu – navigaci, media a telefon. Spodní dotykový displej obstará klimatizaci, nastavení vozu a sedadel nebo systém Terrain Response. Vtip je v tom, že tento displej používá dva otočné ovladače, přičemž jejich funkce se mění podle toho, co je zrovna zobrazeno. To je o mnoho lepší řešení než, když si musíte vystačit pouze s dotykovým ovládáním. Přesto se nepříjemnému zamazání neubráníte a pod určitým úhlem šmouhy budou vidět víc než si přejete.

Interiér, terenní vlastnosti i jízdu po silnici jsme si velmi podrobně vyzkoušeli ve video testu.

Historie

V roce 1969 designéři a konstruktéři podepsaní pod revolučním novým vozem zvolili pro pojmenování přísně tajného prototypu výraz „Velar“, neboť zcela první Range Rover byl ostře střeženým tajemstvím. Dnes už je to jenom pěkná vzpomínka, protože po téměř padesáti letech dostává označení Velar uplně nový rozměr.

Reklama

Načítám