Hlavní obsah

Video, ve kterém jezdí prezidentské auto smykem, je podvod!

Podívejte se na video pořádně a pochopíte...

 

Na sociálních sítích koluje video, ve kterém černá velká limuzína nápadně připomínající speciály prezidenta Putina, či Trumpa, jezdí smykem všech kol na zpátečku. Jenže... Je to podvod!

Článek

Komentáře lidí, kteří video sdílejí, nadšeně oslavují schopnosti prezidentských řidičů a jen se dohadují, jestli je to limuzína ruského prezidenta Putina, nebo americké hlavy státu Donalda Trumpa. A na první pohled je to opravdu působivé - brutální start na zpátečku, pak obří smyk, jízda po závodní dráze co bere dech, auto přitom pořád couvá... Ale pak se na video podíváte pozorně a pochopíte.

Všechno je to jen počítačová simulace, byť věrně provedená, a to včetně zvuku a černých čar po spálených pneumatikách. Autor si sice vyhrál s detaily auta a jízdy samotné, ale ani prezidentský speciál neumí popřít fyziku.

Foto: Cadillac

Trumpova limuzína má být nejbezpečnějším autem světa

Nicméně aby to nebylo tak nudné a krátké... Bestie, tak se někdy také autu amerického prezidenta říká, je Cadillac One. Jde o ryzí speciál, který kvůli těžkému pancéřování váží přes 9 tun. Nedivte se, posádka auta je chráněna nejméně  dvoucentimetrovým pancéřováním, okna mají pět vrstev skla a polykarbonátu a palivová nádrž je konstruována tak, aby vydržela i přímý zásah RPG.

V případě chemického útoku má vůz vlastní uzavřený ventilační s nádržemi se vzduchem v kufru. V kufru jsou i nádrže systému na vytváření kouřové clony a nádrže se slzným plynem. Podle některých zdrojů nese Bestie i aktivní zbraně a je vybavena plnohodnotným zdravotnickým zařízením, údajně veze i krevní konzervy. Spodek vozu je chráněn ocelovou deskou, která má posádku ochránit i před následky výbuchu bomby přímo pod vozidlem. Na autě jsou obuté pneumatiky, které jsou vyztužené kevlarem. Pod nimi jsou ocelové pláty, aby vůz mohl pokračovat v jízdě i v případě zničení pneumatiky po ráfcích.

Foto: archiv Garaz.cz

Po světě koluje i tato skica, která napovídá, co všechno je v autě za systémy. Drtivá většina jsou ale jen spekulace.

Maximální rychlost vozu je něco okolo 120 km/h a na stovku zrychlí za 15 sekund. Jezdí na naftu a má průměrnou spotřebu 29 l/100 km. Nafta je totiž ve srovnání s benzínem méně explozivní a dá se natankovat po celém světě. A jeho řidič ho opravdu umí otočit smykem o 180 stupňů - každých čtrnáct dní mají agenti speciální řidičské tréninky.

Americká prezidentská flotila má k dispozici dvanáct identických aut a jedno stojí 37 milionů korun. Při zahraničních návštěvách se vždy minimálně dvě  posílají napřed.

Reklama

Načítám