Hlavní obsah

Velkolepá sbírka zkrachovalého milionáře míří do aukce

Foto: RM Sotheby's

Jak je patrné, Najeeb Khan měl velmi široký záběr a rozmanitý vkus

Sbíral auta a motorky, teď je všechno na prodej. Podnikatel Najeeb Khan, člověk, který se z pozice účetního vypracoval na milionáře, miloval auta a vytvořil hodně zajímavou sbírku. Jenže pak zkrachoval. Soud nařídil rozprodej majetku a tohle by mohla být velmi zajímavá příležitost...

Článek

Mohli bychom začít rozebírat podivuhodný příběh amerického podnikatele s indickými kořeny, ale protože jsme stránka o autech, dost možná bude stačit, že Najeeb Khan kdysi moc peněz neměl, pak jich měl spoustu a teď už zase mít žádné nebude. Chlapík, který založil a řídil účetní společnosti Interlogic Outsourcing, Najeeb Khan byl totiž oni obviněn z podvodu ve výši víc než sto milionů eur a zbankrotoval.

Podle deníku The South Bend Tribune dluží Khan věřitelům 113 milionů eur, a tak ho čeká dlouhý vleklý spor. Již teď je ale jisté, že zabavený majetek se bude rozprodávat, byť to na poplacení pohledávek stačit nebude, protože Khanovo jmění má hodnotu cca 90 milionů eur. A protože Khan byl vášnivý sběratel všeho, co má motor, do prodeje půjde i jedna z nejzajímavějších automobilových sbírek současnosti. V nabídce je 249 aut, víc než 30 motocyklů a jedna loď, to vše v hodnotě cca tři čtvrtě miliardy korun.

Foto: RM Sotheby's

Je libo starý bentley z roku 1924?

Podle RM Sotheby's neměl Khan nějaké specifické zaměření a jeho kolekce je tedy velmi pestrá a najdete v ní opravdu všechno. Mezi nejzajímavější kusy patří třeba Auburn Eight Supercharged Speedster z roku 1935, Alfa Romeo Giulietta Sprint od Bertone z roku 1961, či nádherný Auto Union 1000 S Coupe z roku 1963.

Najdete v ní ale i čtyřsedadlový Bentley 3/ 4½-Litre od Vanden Plas, Cadillac Eldorado Biarritz z roku 1959 či Citroën DS21 od společnosti Chapron z roku 1966. K dispozici je také Cord 812 Supercharged z roku 1937, odtahový vůz Dodge Brothers H44 z roku 1933, sportovní kupé Facel Vega HK500 z roku 1961 a trochu mimo se zdá pak být Dodge Challenger SRT z roku 2018.

Foto: RM Sotheby's

Nebo vás zajímá klasika v podobě Mercedesu 300 SL?

Jenže Khan měl rád i moderní auta, mezi množstvím ferrari, kde je třeba 225 S Berlinetta z roku 1952 či o dvacet let mladší Dino 246 GT, najdete třeba i 488 Spider. K dispozici je také impozantní počet vozů Fiat všech druhů a provedení od 8V Supersonic z roku 1953 až po osm let starý 500 Abarth.

Mezi další klenoty patří několik Hudsonů Hornet, hrstka Mercedesů SL a více než tucet jaguarů včetně úžasného superportu XJ220, který mimochodem vlastní i jeden nadšenec v Česku. Ve sbírce najdete i několik morganů a taky Alfu Romeo TZ3 Stradale Zagato z roku 2010. V Khanově sbírce pak nechybí ani několik závodních speciálů Nascar či Ford GT, který vlastnil legendární hokejista Wayne Gretzky.

RM Sotheby's bude nabízet auta jednotlivě a na jejich stránkách si už teď můžete vybrat, co by vás mohlo zajímat, i když je termín aukce stanoven až na říjen. Podle expertů je to v případě podobných velkých aukcí normální, že jednotlivé kusy jsou představeny s takovým předstihem. Mnoho případných zájemců totiž může mít zájem ne o jednotlivé kusy, ale třeba i o skupiny několika aut, které tvoří kolekci.

Reklama

Načítám