Hlavní obsah

Ve Škodovce slaví! Z výrobní linky sjelo již milionté SUV

Foto: Škoda Auto

Milionté SUV značky Škoda bylo slavnostně předáno španělskému manželskému páru

Z výrobní linky škodováckého závodu ve východočeských Kvasinách sjelo na začátku srpna milionté SUV značky. Jedná se o zelený Karoq, který zamířil k zákazníkovi do Španělska.

Článek

Ve Škodovce oslavují jeden významný milník. Milion vyrobených SUV je už pořádná porce. Však také v letošním roce tvoří modely této kategorie celou čtvrtinu celkové škodovácké produkce. A dá se očekávat, že do budoucna tento podíl ještě poroste, posilování segmentu SUV je totiž jedním z pilířů tzv. Strategie 2025, kterou se automobilka hodlá v nadcházejících letech řídit.

Vůbec prvním SUV s okřídleným šípem na kapotě byl v roce 2009 model Yeti, kterého se do ukončení jeho výroby v roce 2017 prodalo více než 680 tisíc kusů. Velkou ofenzivou na poli kategorie SUV byl pro automobilku příchod modelu Kodiaq na jaře roku 2017. O půl roku později pak přibyl Kodiaqu jeho menší bráška a nástupce Yetiho - model Karoq.

To však není všechno - Škodovka vyrábí od letošního jara ještě speciálně pro čínský trh model Kamiq. Všechny tyto modely pak dávají dohromady zmiňovaný milion vyrobených kusů. Největší podíl má pochopitelně zatím nejdéle vyráběné esúvéčko Yeti, následuje největší model Kodiaq, třetí místo patří Karoqu a na chvostu je samozřejmě v Česku poměrně málo známý Kamiq.

Foto: Škoda Auto

Podle zástupců automobilky patří vozy segmentu SUV mezi nejdůležitější zdroje růstu společnosti: „1 000 000 vyrobených vozů v kategorii SUV představuje skvělý úspěch. V současné době přijímáme potřebná opatření, abychom mohli i v budoucnosti uspokojit rostoucí poptávku po vozech tohoto segmentu,” říká člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus, což by odpovídalo spekulacím, že se chystá malé SUV, respektive crossover. A elektrické SUV Škoda už je hotová věc. Michael Oeljeklaus pak ještě dodává dodává, že model Karoq se jako jediný vůz značky vyrábí od začátku roku rovnou ve dvou českých škodováckých závodech. Škodovka své modely kategorie SUV vyrábí kromě České republiky také v Indii, Rusku, Číně a v Německu. A mluví se o tom, že by mělo přibýt další malé SUV, respektive crossover.

Tím oslavovaným miliontým kusem byl model Škoda Karoq 1,5 TSI ACT DSG 110 kW (150 k) v odstínu zelená Emerald a ve výbavě Ambition. Sjel z výrobní linky v Kvasinách a je určen pro manželský pár Eike Schrödera a Carmelu Garbajosu ze Španělska. Pro ty to je jejich první škodovka.

Jaké SUV od Škodovky se vám líbí nejvíce?
Škoda Yeti
6 %
Škoda Kodiaq
11,5 %
Škoda Karoq
16 %
Škoda Kamiq
66,5 %
Celkem hlasovalo 2968 čtenářů.

Reklama

Načítám