Hlavní obsah

Ve Francii našli a vydražili neuvěřitelnou sbírku 81 aut

Foto: Adam Encheres

Francouzská sbírka zapomenutých aut

Mysleli jste si, že 11 zaprášených BMW nalezených ve staré továrně v Bulharsku je to nejzajímavější, co uvidíte? Pak vám ukážeme, že po světě je ještě velká spousta mnohem zajímavějších sbírek. Zatímco některé čekají na odhalení, jednu velmi zvláštní už našli. Stalo se tak ve Francii a z obsahu sbírky se vám zatočí hlava.

Článek

Víte, co znamená slovo eklektický? Podle slovníku cizích slov se dá popsat jako nahodilý nebo nesystematický. A eklektická je právě tato francouzská sbírka. Celkem totiž obsahuje 81 aut různého stáří, značek a kvality. Celá sbírka byla vydražena v rámci aukce francouzského aukčního domu Adam Encheres uplynulou neděli 20. ledna. Některá auta vynesla desetitisíce eur, jiná jen pár drobných. A právě v tom tkví zvláštnost té sbírky.

Není známo, komu by měla všechna ta auta patřit, ale zaměstnanci aukčního domu ji prý důkladně prohlédli a s lítostí museli konstatovat, že některé kusy jsou jen kupou šrotu. I ty se staly součástí aukce, ale řada z nich se ani neprodala. Žádné z nalezených aut nebylo možné nastartovat, nikdo tedy neví, jestli to vůbec půjde. Kupující si tedy museli vybrat, jestli zariskují nebo raději najdou jiné kusy ke koupi.

A co se tedy ve sbírce ukrývá? Výčet je dlouhý. Pohromadě na jednom místě stálo několik Packardů a  Lancií, jeden Lincoln Continental, Corvette, Porsche 356A a prý i auta značek, o kterých nikdo nikdy neslyšel. Největší hvězdou je 1968 Lamborghini Miura P400, jejíž cena se odhaduje na asi 400 000 eur (tedy asi 10,2 milionu Kč), nebo Jaguar E-Type první série s odhadovanou hodnotou 60 000 eur (v přepočtu 1,5 milionu Kč).

Ovšem vedle těchto klasik v obrovské hodnotě stojí třeba dva Trabanty, jejichž hodnota je asi 50 eur (tedy nějakých 1 300 Kč), a třeba také Peugeot 306 XND 1994 v hodnotě maximálně několika set eur. Dokonce tu našli laminátovou karoserii pro repliku Ferrari 250 GTO, jejíž cena je odhadována na pouhých 300 eur (7 600 Kč). Po troše péče by z ní mohla být třeba hezká ozdoba do obýváku...

Sbírka je to opravdu jedinečná. Ne proto, že ukrývá i opravdové skvosty, ale pro ten skvělý mišmaš značek a modelů. To se opravdu jen tak nevidí.

Reklama

Načítám