Hlavní obsah

Vaše šance, jak si pořídit náklaďák z budoucnosti!

Foto: JamesEdition

Innotruck vypadá jak náklaďák z budoucnosti, ve skutečnosti je to koncept z roku 2012

Vypadá jako auto z komiksu, nebo bláznivá studie příliš kreativního studenta dopravní průmyslovky, ale ve skutečnosti jde o plně funkční koncept společnosti Siemens z roku 2012, který vznikl jen ve dvou exemplářích. Obě dvě auta sloužila pro vývoj a testování. A vy si právě teď můžete jeden z nich koupit!

Článek

Vážně, na obrázku koukáte na plně funkční nákladní automobil, který se navíc teď prodává. Což z něj dělá dost zajímavou investiční záležitost. Tedy pokud máte takovou věc kde skladovat, protože třeba historické motocykly se parkují o dost lépe než tahle plnohodnotná souprava.

Innsbruck si objednala společnost Siemens u nedávno zesnulého designéra Luigiho Colaniho a zadání bylo: „Moderní tahač budoucnosti.“ Hlavní roli hrály co nejnižší provozní náklady, ale jedním z požadavků byla i ergonomie kabiny a důraz na ovládání tahače. Podle stránek JamesEdition, které Innotruck nabízí, došlo k námluvám mezi Siemensem a Colanim asi rok před premiérou Innotrucku na mezinárodním dopravním veletrhu MobiliTec v Německu v roce 2012. To je slušná rychlost od zadání až k realizaci…

Na první pohled je Innotruck zajímavý samozřejmě svým designem, který měl oproti běžné soupravě zajistit poloviční spotřebu paliva. Kabina je integrována do části přívěsu a ze všeho nejvíc připomíná nos stíhačky. Jako pilot se nepochybně musí cítit i řidič, bohaté prosklení zajišťuje perfektní výlet a kabina za sedadly zase připomíná luxusní obývací pokoj, který se hodí při cestách napříč Evropou. Střecha se pak otevírá stejně jako ve stíhacím letadle, jen sedadlo není vybaveno pyropatronou, a nenabízí tudíž katapultáž v případě nebezpečí.

Řidič se nemusí ani příliš namáhat při zapřáhnutí návěsu, protože mu pomůže automatický naváděcí systém a elektromotory. Ano, elektřina pohání celou soupravu, ale v tomhle autě nenajdete obří baterie, ale naftový motor, který vyrábí elektřinu, která pak pohání kola tohoto nevšedního nákladního vozu. Podle mnohých by právě toto mohlo být řešení pro budoucnost, protože naftový motor pracující ve stálých ideálních otáčkách má nízkou spotřebu nafty a umí vyrobit optimální množství elektrické energie. Aktuálně je však vůz z technických nepojízdný.

Innotruck jako takový se vyrábět nebude, ostatně tak nebyl nikdy ani zamýšlen, ale spousta věcí, které na něm byly vyzkoušeny, se postupně dostává do běžných nákladních vozidel. A vy teď tenhle kus historie můžete vlastnit. Vznikly jen dva exempláře a právě teď jeden prodává společnost JamesEdition. Na stránkách společnosti se uvádí, že cena je na vyžádání, což znamená, že jestli se musíte zajímat o to, kolik tenhle zázrak z budoucnosti stojí, pak si ho nejspíš nemůžete dovolit.

Reklama

Načítám