Hlavní obsah

V tomto Superbu můžete vzdorovat střelbě i výbušninám

Foto: Škoda UK

Obrněná Škoda Superb

Superb v kombíku, jenž se na první pohled vůbec nijak nevymyká z běžného standardu, je vůbec první pancéřovanou škodovkou svého druhu. Postaven byl britským zastoupením mladoboleslavské automobilky a jeho cena převýší standardní vůz hned několikanásobně.

Článek

Zcela konkrétně stojí Superb uzpůsobený na balistickou ochranu pasažérů 118 688 britských liber, tedy v přepočtu asi 3,5 milionu korun. Za cenu výrazně luxusnějšího vozu dostanete na první pohled docela obyčejného Superba, který se zevnitř ani zvenku nijak neliší od klasických variant, co vyjíždějí z bran Škody denně po stovkách kusů.

Pod nenápadnou vnější slupkou se ale ukrývá ochrana, splňující balistickou normu PAS 300. Díky neprůstřelným sklům a vysokopevnostním plátům z oceli a kompozitu kolem celého auta odolává Superb výbuchům, střepinám a střelbě z ručních zbraní nezávisle na tom, z jaké strany a úhlu je útok veden. Stejně tak si podlaha auta poradí i s nástražným zařízením o síle ručního granátu, a ještě zde zbylo místo pro tajný poklop, určený k nouzovému opuštění vozu.

Do standardní výbavy potom přibyly majáky se sirénou, filtrační systém odolávající chemickým zbraním nebo komunikační systém, napojený na záchranné a bezpečnostní složky.

Veškerá bezpečnostní výbava samozřejmě dramaticky navýšila hmotnost. Ačkoliv přesnou váhu britská Škoda neuvádí, musel být vůz osazen zesíleným podvozkem a posílil také brzdový systém, to aby šel pancéřový cvalík bezpečně zastavit. Kola jsou obuta do runflat pneumatik, schopných jízdy bez tlaku.

O pohon se každopádně stará naprosto obyčejný naftový čtyřválec 2.0 TDI o síle 190 koní. Dynamika asi nebude, co bývala, ale slušný točivý moment si s větším nákladem důstojně poradí.

Obrněný Superb je primárně určen pro členy britské politické scény, ale zároveň i pro movité známé osobnosti a pro podnikatele, kteří mají z rozličných důvodů strach o svou osobu.

Reklama

Načítám