Hlavní obsah

V tomto monster trucku můžete svézt i dalších 8 přátel

Foto: Bonhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monster trucky jsou velmi specifická skupina vozů. Běžně se s nimi nezávodí, nemůžete s nimi na silnici, nemůžete s nimi na okruh. Přesto po jednom velká část z nás alespoň v jedné etapě života zatoužila – po autě, které opravdu nikdo nemá. Po autě, které nezastaví téměř nic. Monster trucky vždycky měly jen jeden háček – nemohli jste v nich svézt kamarády. Jenže tento konkrétní tuto vadu nemá.

Článek

Ať už se vám „monstery“ zalíbily ve videohře, na exhibici nebo ve videích z internetu, je vysoká pravděpodobnost, že jste si alespoň jednou v životě řekli: „Hernajs, s tím by mohla být fakt sranda!“. Pokud vás toto nadšení nebo úžas ještě neopustily, máme pro vás dobrou zprávu – v Británii je právě na prodej jeden speciální monster truck, který jde co nevidět do dražby.

Foto: Bonhams

Plánujete podnikání, které nemá v Česku obdoby? A co takhle zážitkové jízdy v monster trucku?

Čím je vlastně tak speciální, jste si už dost možná ostatně všimli. S touto bestií totiž můžete pobavit (či spíše vyděsit) hned 8 kamarádů najednou – vzadu na korbě je totiž ochranná klec, v níž se ukrývá osm skořepinových sedadel. Stačí jen nastartovat, opravdu dobře se připoutat, a zábava může začít.

Podobných „monster-busů“ je na světě opravdu poskrovnu – prodejce uvádí, že v Británii, kde se vůz nachází, jsou takové pouze čtyři exempláře. Takže odhadovaná cena 50–60 tisíc liber (1,46 až 1,75 milionu korun) možná nebude tak přitažená za vlasy, jak se na první pohled zdá.

Oko znalce už jistě postřehlo, že jako základ tu posloužil pickup Chevrolet Silverado, konkrétně verze 2500HD. Vůz byl převezen z USA do Velké Británie v roce 2013 a jeho účel je patrný hned ze začátku – přilákat pozornost odvážlivců na všemožných výstavách a exhibicích v podstatě po celém Albionu, jak zemi kdysi nazývali Římané.

Foto: Bonhams

Byť to tak na první pohled nevypadá, tak robustní konstrukce a mohutný 6,0l osmiválec jsou mechanicky ve skvělém stavu.

Současný majitel udává, že v otázce spolehlivosti auto nikdy nezaváhalo a že nemá problém vozit na své korbě vyděšené pasažéry klidně celý den. Pravda, interiér už za sebou evidentně něco má a po kosmetické stránce jde spíš o lepší průměr. Ale po motorové stránce a celkově mechanicky je vůz díky velmi robustní konstrukci podle všeho ve velmi dobrém stavu.

Auto přezdívané „Mayhem“, tedy volně přeloženo „Nářez“, bylo po celá léta nedílnou součástí rodiny prodejce a za svá léta působení už údajně svezlo na 30 tisíc nadšených posádek.

Pohon zajišťuje standardní, leč upravený 6,0l osmiválec Chevrolet s upraveným zpřevodováním, a dokonce má i vyhlášenou specialitu těch nejlepších monster trucků – řiditelnou zadní nápravu. Překvapivě stále funguje i klimatizace, dokonce v autě zůstalo i rádio – ačkoliv si myslíme, že přes řev motoru a rádoby nadšený (leč ve skutečnosti vyděšený) řev pasažérů nemůže být v kabině slyšet vlastního slova. Poněkud překvapivě má Mayhem pedály vyvedené i na místě spolujezdce.

Tento monster truck byl zhotoven na zakázku specializovanou firmou TNT Monster Trucks, která sídlí ve městě Bohemia v americkém státě New York. S cenou zhruba 1,5 až 1,75 milionu korun nejde o levnou zábavu, ale jak uvádí prodejce – může jít o atraktivní obchodní příležitost. Je tedy otázka, zda se na tuto „monstróznost“ nedívat spíše jako na investici než jen na drahou hračku.

Reklama

Související témata:
Exhibice
Načítám