Hlavní obsah

V Rakousku zavádějí nové, přesnější radary

Foto: Shutterstock

Měření rychlosti v Rakousku

Nepřiměřená rychlost stojí za velkou spoustou dopravních nehod, a to nejen u nás, ale i v ostatních státech. Právě proto se rakouské ministerstvo dopravy rozhodlo nakoupit zbrusu nové radary, na které si řidiči budou muset dávat opravdu velký pozor. Nemají totiž prakticky žádnou toleranci.

Článek

Náš ministr dopravy si v Rakousku rád bere příklad. Naposledy před několika měsíci oznámil, že když v Rakousku tak dobře dopadlo zvýšení maximální povolené rychlosti na některých úsecích dálnic, můžeme to u nás zkusit možná také. Uvidíme, jestli se nechá inspirovat i poslední rakouskou novinkou, která ovšem pro řidiče tak příjemná už nebude.

Jde totiž o moderní laserové radary, které úřady nechají rozmístit na rakouských rychlostních komunikacích, na silnicích první třídy, ale i na dálnicích. A kdo z vás zná rakouskou morálku, jistě tuší, že benevolentní tyto radary rozhodně nebudou. Zatímco standardní radary mají toleranci zhruba 5-8 km/h, tyto nové mají jen 3 km/h. Pokud tedy pojedete na předepsané padesátce rychlostí 54 km/h, pokuta vás nejspíš nemine. Ovšem záleží na každé spolkové zemi, jak si toleranci nastaví. Některé jistě sáhnou k té nejpřísnější možné, jiné možná budou benevolentnější.

První várka nových radarů se u silnic objeví ještě letos, další přibydou příští rok. Ovšem nebojte se, že by snad policie vybírala nějaká nová a tajná místa na jejich umístění. Radary nahradí ty staré, které po asi 15 letech ve službě už přesluhují. A pro vysvětlení, co že je na těch radarech tak moderní. Ačkoliv jsou stacionární, zvládnou měřit rychlost hned v obou směrech naráz, přičemž jsou schopné v každém směru změřit i dvě auta najednou. Navíc jsou velmi přesné. A protože jistě víte, že i z Rakouska nám do České republiky pokuty chodí, dejte si na novou radarovou techniku při svých cestách velký pozor.

Reklama

Načítám