Hlavní obsah

V Rakousku nově na dálnici až 140 km/h! Zatím jen na zkoušku

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ode dneška se na vybraných úsecích rakouské dálniční sítě můžete legálně svézt rychlostí až 140 kilometrů za hodinu. Jedná se zatím o zkušební provoz, který budou rakouské úřady vyhodnocovat jak po stránce nehodovosti, tak i vlivu na životní prostředí.

Článek

Od prvního srpna je možné na dvou úsecích rakouské dálnice A1 jezdit rychlostí až 140 km/h. Konkrétně se jedná o úseky mezi městy Knoten Haid a Sattledt a pak mezi Melkem a Oedem, obojí na trase z Vídně do Salcburku.

Celková délka úseků, kde se nově může jezdit rychleji, činí 120 kilometrů. V Rakousku jinak platí na dálnicích maximální povolená rychlost 130 km/h, v některých úsecích je ale často kvůli ochraně ovzduší dopravním značením omezována na 100, či dokonce 80 km/h.

Vyšší rychlost na vybraných úsecích se zavádí zatím jen na jeden rok, tedy do konce července 2019. Během této doby se zde bude monitorovat nehodovost, hluk, emise i průměrná rychlost aut. Pokud se vyšší rychlost osvědčí, mohla by pak stočtyřicítka platit i na dalších úsecích rakouských dálnic. O tom se na základě výsledků měření rozhodne v srpnu příštího roku.

Zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích je v Rakousku tématem již dlouho. Je častým důvodem rozporu mezi rakouskou pravicí, podporující zvýšení limitu, a levicí, která zvyšování rychlosti odmítá. A nejinak je tomu i tentokrát - opoziční sociální demokraté i Zelení současný projekt tvrdě kritizují.

Ke zkušebnímu navýšení rychlosti nedochází v Rakousku poprvé. V letech 2006 a 2007 se smělo na jednom úseku jezdit dokonce 160 kilometrů za hodinu. Ačkoliv zde nehodovost klesla, kvůli naléhání ekologických hnutí se na dálnici vrátila zpátky stotřicítka.

Byli byste pro navýšení rychlostního limitu na dálnicích i v Česku? Podělte se o svůj názor v diskuzi!

Reklama

Načítám