Hlavní obsah

V Rakousku budou protežovat elektromobily

Foto: Shutterstock

Elektromobilita je v Rakousku podporována

Současný boom elektromobilů, který rozpoutaly takřka všechny automobilky, je sice hezký, ale zatím nemá moc podpory mezi zákazníky. Ti si totiž automobily s pohonem na elektřinu stále nekupují tak moc, jak by si přály automobilky a také úřady. Rakousko ale možná přišlo na to, jak to změnit.

Článek

Rakousko poslední dobou zkouší jednu novotu za druhou. Není to tak dávno, co tamní ministr dopravy prosadil na některých úsecích dálnic zvýšení maximální povolené rychlosti na 140 km/h. Jde zatím o pilotní projekt. Ovšem pokud dopadne dobře, bude toto zvýšení rychlosti na dálnicích oficiální. Nápad se dokonce zalíbil i našemu ministru dopravy, který nad tím stejným uvažuje taktéž.

Je možné, že podobně nadšený bude i z dalšího rakouského nápadu, o kterém informovaly Hospodářské noviny. Tamní úřady totiž chtějí v lidech podpořit chuť k pořízení elektromobilu tím, že v úsecích s omezenou rychlostí je s takovým autem nechá jet rychleji. Abychom to vysvětlili. V Rakousku existuje velká spousta dálničních úseků, na kterých je rychlost omezena na maximálních 100 km/h. Je to z důvodu ochrany ovzduší před spalinami z motorů. Je prý dokázáno, že jen při rychlosti o 30 km/h nižší je podíl emisí, které se dostanou do ovzduší, mnohonásobně nižší.

A právě pro tu chvilkovou a místní čistotu emisí chtějí úřady elektromobilům, respektive jejich majitelům, povolit rychlost až 130 km/h. Odborníci jsou ale proti a bojí se zvýšení nehodovosti. Navíc argumentují tím, že elektromobil je sice čistý v místě své jízdy, ale emise při výrobě elektřiny nebo baterií jsou stejně obrovské, a tak jsou argumenty o čistotě ovzduší dost liché. Celý tento návrh se týká 440 kilometrů rakouských dálnic a platit by měl začít už na přelomu roku. Jakkoliv jsem fanouškem elektromobility, celý nápad mi přijde hloupý. Zvýšení povolené rychlosti, navíc takto směšné, nikdy nemůže mít reálně dopady na prodeje elektromobilů.

Co si o tom myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.

Reklama

Načítám