Hlavní obsah

V prosklené fabrice VW mluví česky a nabízí chutné klobásy

Foto: Jan Majurník

Prosklená manufaktura Volkswagenu není jen výrobna na bzučící Golfy, ale nabízí toho mnoho více a mluví tu dokonce česky

Drážďanský komplex Volkswagen Gläserne Manufaktur není jen prosklenou fabrikou pro výrobu bzučících golfů, ale také showroom i stylová restaurace. V rámci prohlídek se můžete těšit na česky mluvící průvodce, testovací jízdy, kde řídíte vy, a možnost ochutnávky originálního currywurstu.

Článek

Německé Drážďany jsou od Prahy, Plzně, ale vlastně i Hradce Králové, co by kamenem dohodil. V prosklené manufaktuře se momentálně vyrábí elektrické golfy, nicméně jejich produkce bude letos končit a nahradí ji začátkem příštího roku modely ID.3.

Foto: Jan Majurník

Pohled na komplex Volkswagen Gläserne Manufaktur a nabíjecí stanice

Ještě před samotnou prohlídkou (či hned po ní) se můžete pokochat velkým návštěvnickým lobby, kde najdete vystavené současné i historické modely nebo vybrané koncepty. Momentálně se na místě nachází také virtuální realita a simulátor (videohra), kde jezdíte s Golfem GTE.

Foto: Jan Majurník

Virtuální realita umožní jízdu ve Volkswagenu I.D. Crozz

V rámci návštěvy se můžete zúčastnit komentované prohlídky v němčině, angličtině, polštině, ruštině, čínštině, ale hlavně v češtině. Továrna strategicky umístila českou túru na sobotu od 14:00 hodin, takže jde o ideální čas, protože nemusíte příliš brzy vstávat a pak spěchat za hranice naší republiky.

Foto: Jan Majurník

Modelová replika prosklené manufaktury značky Volkswagen

Vyškolený pracovník vás provede částí výrobní haly, ukáže, jak celý proces funguje, uvidíte také některé technologické koncepty nebo poslední vyrobený a zaměstnanci podepsaný Volkswagen Phaeton, který se zde po boku Bentley Continental a Bentley Flying Spur rodil dříve.

Foto: Jan Majurník

Pohled na široké návštěvnické lobby

Gläserne Manufaktur funguje jako finální montovna, proto sem mnoho dílů jezdí už předpřipravených a na místě se e-Golf pouze kompletuje, takže tu nehledejte svařovnu nebo lakovnu, ale jen čistou práci bez emisí.

Na vlastní kůži

To ale není vše, svůj zážitek si můžete doplnit také o bezplatnou testovací jízdu, kde za volant elektrického volkswagenu (e-Golf, e-up!, Passat GTE) usednete právě vy. Jedinou podmínkou je věk 21 let a platný evropský řidičský průkaz, který máte v držení déle než jeden rok. Do vozu s vámi můžou i další tři lidé starší 12 let. Vedle vás bude vždy přítomen zkušený instruktor, absolvujete zhruba půlhodinovou trasu dlouhou asi šest kilometrů a dozvíte se mnoho zajímavostí o voze samotném.

Foto: Jan Majurník

Emblémem GTE označuje Volkswagen plug-in hybridní vozy

Návštěvu továrny a testovací jízdy, které se konají od pondělí do soboty každou půlhodinu, důrazně doporučujeme zarezervovat předem na webových stránkách Glaesernemanufaktur, které jsou sice přehledné, nicméně lokalizované pouze v němčině a angličtině. Prohlídku s českým průvodcem lze domluvit pro skupinu maximálně 18 lidí také mimo sobotní termín, ale jde o podstatně dražší záležitost.

Foto: Jan Majurník

Koncept modelu ID.3 se od produkčních kusů příliš neliší

Ve všední dny a v sobotu je továrna pro veřejnost otevřena od 9:00 hodin do 19:00 hodin, zatímco v neděli od 10:00 hodin do 18:00 hodin. Svoje auto můžete nechat zdarma na vyhrazeném parkovišti, kam se dostanete z ulice Lennéstrasse.

Foto: Jan Majurník

Na místě lze zdarma zaparkovat takřka jakýkoli osobní automobil

A pokud přijedete nějakým elektrickým vozem, na místě najdete také dvě zpoplatněné nabíjecí stanice. Nutno dodat, že nabíječky získávají energii ze solárních panelů rozesetých všude okolo a samotná fabrika je živena proudem z rakouské vodní elektrárny, proto má status CO2 neutrální manufaktury.

Foto: Jan Majurník

Nabíjecí stanice jsou živeny elektrickou energií, kterou dodávají solární panely

Není to drahé

Bojíte se cen? Není důvod k obavám, za prohlídku zaplatí dospělý člověk 9 eur (240 Kč), zatímco děti, studenti, senioři nebo hendikepovaní lidé jen 6 eur (160 Kč) a rodinné vstupné vyjde na 20 eur (536 Kč).

Foto: Jan Majurník

Platformu MEB pro elektromobily od Volkswagenu koupil Ford, a to rovnou v počtu přesahujícím 600 tisíc kusů

Návštěva prosklené továrny je vhodným výletem pro jednotlivce, páry i rodiny za účelem poznání, objevování a testování. Výlet si rozhodně užije i člověk, který není největší fanda elektromobility. A z návštěvy jsem ani neměl pocit, že bych si musel hned kupovat vůz na baterky.

Foto: Jan Majurník

Gläserne Manufaktur má v obří kouli v atriu schované útulné kino

Pokud vás bzučící autíčka a vše kolem omrzí, můžete si projít místní atrium, rozvalit se v restauraci a dát si pravý nefalšovaný německý currywurst s porcí kečupu i kari.

V těsné blízkosti fabriky pak najdete botanickou zahradu, zoologickou zahradu nebo velmi zajímavé muzeum hygieny, kde se například dozvíte, že zubní pasta byla vynalezena právě v Drážďanech. Jak by řekl Horst Fuchs, německý teleshoppingový prodavač: A to se vyplatí!

Reklama

Související témata:
Čeština
Načítám