Hlavní obsah

V projekt Gold vrací Porsche do hry vzduchem chlazený motor

Foto: Porsche Classic

Porsche Gold

Automobilka Porsche oprášila staré Porsche 911 generace 993 a chystá absolutní unikát. Nemá jít o renovaci, ale spíš o zušlechtění. Auto bude mít vzduchem chlazený motor a dnes Porsche prozradilo, že se dostali na číslovku 444 koní!

Článek

Stará Porsche 911 mají spoustu NEJ. Vzduchem chlazené modely jsou nejlepší investicí mezi automobily - jejich zhodnocení dosahuje závratných 700 procent. Víc jak 70 procent všech vyrobených Porsche 911 pořád jezdí. A mezi fanoušky mají všechny smysluplné úpravy starých 911 nehynoucí obdiv, zatímco u jiných aut by se křižovali a kydali na úpravce špínu. Porsche si je toho všeho samozřejmě vědomo a přestože oficiálně nekomentuje úpravy svých modelů, tak eviduje zájem o ně. Nedivíme se tedy, že se renovační oddělení samotné automobilky pustilo do projektu s jednoduchým názvem Gold, spíš nám vrtá hlavou, proč jim to tak trvalo.

Abyste věděli, pro mnohé fandy starých porsche není nic víc než Singer 911. Americký úpravce očeše 964 až na kost, zrenovuje skelet, osadí ho karbonovými díly karoserie, vyladí motor, vyberete si, jaký chcete podvozek či brzdy a celé vám to do cca do dvou let od objednávky doručí i s červenou mašlí. Porsche Classic na podobné projekty nejspíš nemá úplně kapacitu, ale chtějí všem ukázat, že to taky umí. A rozhodli se to předvést na poslední vzduchem chlazené 911, která má generační označení 993. Zatím je vše jen ve fázi náznaků, nicméně dnes Porsche potvrdilo, že v autě bude přeplňovaný boxer 3,6 l s výkonem vyladěným na 444 koní!

Automobilka na celém projektu pracuje osmnáct měsíců a kupodivu nejde o zakázkový automobil pro nějakého extrémně bohatého věrného klienta, ale o samostatnou aktivitu Porsche Classic. Auto má být představeno již za tři dny, tedy 24. srpna, naživo ho pak mají ukázat 27. září. Nu a o měsíc později, 27. října, pak půjde projekt Gold do aukce.

Tak co, jak se vám líbí?

Reklama

Související témata:
Načítám