Hlavní obsah

V Německu pozor, postihy za přestupky se výrazně zvýšily

Foto: Shutterstock/Kzenon

Ačkoliv se v současné době za naše hranice podívá jen málokdo, tahle zpráva by vás neměla minout. Opatření zavedená v souvislosti s epidemií koronaviru dříve, či později skončí a během návštěvy našich západních sousedů byste se pak mohli pořádně divit. Postihy za dopravní přestupky se totiž v Německu od úterý 28. dubna výrazně zpřísnily.

Článek

Zpřísnění se týká celé řady přestupků. Dosud nebyly pokuty za dopravní přestupky ve Spolkové republice Německo pro našince nijak extrémně vysoké, to se teď ale mění. O dost více nově zaplatíme například za překročení povolené rychlosti, nevytvoření záchranářské uličky či při špatném předjíždění cyklistů.

Právě na cyklisty by řidiči v Německu měli dávat větší pozor. Nově si musí při předjíždění cyklistů držet minimálně dvoumetrový odstup od nich v případě jízdy mimo obec a 1,5 metru odstupu v případě jízdy v obci. U křížení či vyústění cyklostezek pak nově platí zákaz parkování v blízkosti 8 metrů, důvodem je lepší rozhled pro cyklisty.

Podle tiskového mluvčího ÚAMK Igora Siroty jsou právě změny týkající se soužití s cyklisty tím hlavním, na co by si čeští řidiči měli dávat v Německu pozor: „V Česku na tu opatrnost vůči cyklistům nejsme na silnicích příliš zvyklí, čeští řidiči je většinou při předjíždění míjejí velmi natěsno,” vysvětlil pro Garáž.cz Sirota.

Kvůli větší ochraně cyklistů ode dneška zaplatíte více také za zastavení či parkování na chodníku, cyklostezce nebo ve vyhrazeném pruhu pro cyklisty. Místo dosavadních 55 eur vás to nyní může vyjít až na 70 eur (1 900 Kč). Z 15 na 35 eur (950 Kč) se také zvyšuje postih za parkování v nepřehledných úsecích.

Němečtí policisté budou nově také přísněji postihovat nevytvoření tzv. záchranářské uličky. Za její nevytvoření vás může nyní potkat pokuta až 320 eur (8 700 Kč) a měsíční zákaz řízení k tomu. Pokud vytvořenou uličku zneužijete ke své jízdě, hrozí vám pokuta 240 eur (6 500 Kč) a výše. „Tady je vidět vliv Rakouska, kde jsou v tomto ohledu nejpřísnější, a Němci jdou v jejich stopách. Postih tu hrozí nejen za to, že uličku nevytvoříte, ale i za to, že ji neutvoříte dostatečně rychle,” upozorňuje řidiče Sirota.

Foto: Shutterstock/nounours

Nevytvoření záchranářské uličky vás nově vyjde v Německu pěkně draho

V neposlední řadě se novela zákona, která vešla v Německu v platnost v úterý 28. dubna, týká sankcí za překročení povolené rychlosti. Kromě vyššího peněžitého postihu hrozí také udělení trestných bodů nebo dokonce zákaz řízení.

Nově vám za překročení rychlosti o méně než 10 km/h hrozí pokuta 30 eur (815 Kč), při překročení o 11-15 km/h 50 eur (1 350 Kč), při 16-20 km/h pokuta 70 eur (1 900 Kč) a při překročení nad 21 km/h už kromě pokuty 80 eur (2 170 Kč) můžete přijít o řidičské oprávnění na jeden měsíc. Při překročení rychlosti o více než 50 kilometrů v hodině vám pak hrozí pokuta až 280 eur (7 600 Kč) a zákaz řízení na dva měsíce. Řidiči aut nad 3,5 tuny se navíc nově musejí při odbočování v rezidenčních oblastech pohybovat maximálně rychlostí kroku, jinak jim hrozí pokuta 70 eur (1 900 Kč).

„Zvyšování postihů za překročení rychlosti je na západě obecný trend,” vysvětluje mluvčí ÚAMK a dodává ještě jednu novinku, která by ve změnách mohla snadno zapadnout: „Nově se budou v Německu snáz trestat přestupky typu jízda s příliš hlasitou hudbou nebo s upravenými výfuky, které svou hlasitostí ruší okolí. Zatímco dříve se tato forma předvádění musela řešit zpětně u soudu, odteď za to můžete dostat pokutu na místě,” upozorňuje mluvčí.

Reklama

Načítám