Hlavní obsah

V létě nás na silnicích čekají rozsáhlá omezení a uzavírky

Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby letní stěhování národů po tuzemských dovolených bylo větší dobrodružství, připravilo pro nás Ředitelství silnic a dálnic vydatnou porci omezení a uzavírek na dálnicích a další frekventovaných silnicích. Připravte si pevné nervy, budete je potřebovat…

Článek

Jako každý rok souvisle posledních několik jet je hvězdou mezi počtem aktivních dopravních staveb páteřní dálnice D1 v úseku Praha-Brno, kde se kumuluje většina stavební techniky z celé republiky. Aktuálně se zúžené úseky (je jich celkem sedm) s rychlostí omezenou na 80 km/h rozpínají po délce těžko uvěřitelných 71 kilometrů, tedy zhruba na třetině celé délky (další práce probíhají na úseku mezi Brnem a Ostravou). Většina omezení souvisí s modernizací dálnice, další s probíhajícími pracemi na mostech, ale také úpravách povrchu vozovek a odpočívadel. Většina prací na D1 potrvá minimálně do podzimu, kdy na ně patrně navážou práce na dalších úsecích a s nimi spojená omezení…

Údržbové práce však budou přes léto probíhat i na dalších 11 českých dálnicích – nejvíce jich proběhne na plzeňské D5 (pět úseků), následuje mladoboleslavská D10 a D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem (obě po třech úsecích), na zúžení se však můžete těšit i na dálnicích D2, D6, D8, D11, D46, D48 a D52.

Opravám se nevyhne ani Pražský okruh, kde jsou naplánovány práce na čtyřech úsecích, drobnějších oprav, přestaveb a omezení na území hlavního města Prahy je pak nepočítaně…

Další drobnější práce budou probíhat i na hlavních tazích po celé republice, takže se nemusíte bát, že byste o nějaké to zdržení na cestě přišli. Pokuste se ale za volantem zachovat chladnou hlavu a plné soustředění, protože právě podobné situace a únava řidiče z ní plynoucí je častou příčinou nehod.

Doporučení závěrem

Vyrazte v méně frekventovaný den/čas – vyhněte se běžným ranním a odpoledním špičkám, také sobotní dopoledne a nedělní odpoledne nejsou během prázdnin ideální.

Používejte chytré navigace využívající aktuální dopravní informace – Waze a Here určitě znáte, ale nově má aktuální informace z dopravy a vylepšenou navigaci i aplikace Mapy.cz.

Nestyďte se udělat si po cestě přestávku, je to určitě lepší a rychlejší, než řešit nabourané auto.

Jezděte podle předpisů, Policie ČR bude určitě provádět rozsáhlá kontrolní opatření, aby byl prázdninový provoz na silnicích co nejplynulejší.

Redakce Garáž.cz vám přeje šťastnou cestu!

Reklama

Načítám