Hlavní obsah

Už i Aston Martin chystá své SUV. Jmenovat se bude DBX

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBX

Přijít na automobilový trh s něčím novým a neokoukaným je docela risk. Zákazníky novinka nemusí oslovit, a tak všechny investované peníze do výzkumu a vývoje mohou vyletět komínem. Možná právě proto většina i těch opravdu luxusních značek spoléhá na prověřenou poptávku po vozech typu SUV a zařazuje je do své nabídky.

Článek

Je to snadné. Kdo dnes nenabízí alespoň nějaké SUV, ten prostě na trhu nemá šanci. Všimli si toho už i u takových značek, u jakých jsme si podobný typ aut ještě před nedávnem vůbec neuměli ani představit. A když náhodou ano, vlastní naivitě jsme se dlouho smáli. Ale trh je neúprosný, proto se za poslední dobu SUV objevila u Lamborghini v podobě modelu Urus, u Bentley s modelem Bentayga, u Maserati v podobě modelu Levante nebo dokonce u značky Rolls-Royce, která před nedávnem představila Cullinan. Nutno ovšem říct, že Rolls-Royce si stojí za tím, že nejde o SUV, tedy o Sportovně Užitkové Vozidlo, ale o vůz se zvýšenou karoserií. Roztomilá hra se slovy, co myslíte?

Do této vskutku zajímavé party luxusních SUV nebo aut se zvýšenou karoserií, chcete-li, se brzy přidá také britský Aston Martin. Ačkoliv jste od něj možná zvyklí spíše na sportovní a zatraceně rychlá auta, i on podlehl tlaku zákazníků, kteří nechtějí na ryby nebo na hory jezdit ve sporťáku. Proto již za rok představí své úplně první SUV, a sice pod názvem DBX.

Podle prvních fotografií, které zveřejnila sama značka, ovšem nepůjde tak úplně o čistokrevné a vysoké SUV, ale spíše o crossover. Aston Martin v rámci prvních ostrých testů vzal novinku do míst, kde se jezdí Velšská rallye, a prý byl s fungováním auta velmi spokojen. Mluví se o tom, že s ním ale mají v plánu vyrazit také do pouště, na sníh a samozřejmě nesmí chybět ostré kolo na Nürburgringu. I když se lze jen domýšlet, k čemu bude čas na tomto okruhu dobrý.

Technické specifikace Aston Martin zatím neprozradil. Nevíme tedy, co bude novinku pohánět, ale víme, že ať to bude cokoliv, bude to pracovat s pohonem všech kol. Na nic jiného dnešní zákazníci, kteří prahnou po SUV, prostě neslyší. Každopádně se na tuhle novinku velmi těšíme, co vy?

Troufáte si vyslovit prognózu, jak to s boomeem v segmentu SUV bude dál?

Reklama

Související témata:
Načítám