Hlavní obsah

Útulná garsonka s osmiválcem a pohnutým příběhem

Foto: Craiglist

Obytné Discovery

Vzali Land Rover Discovery, uřízli mu střechu i kufr a posadili tam laminátovou skořápku, která funguje jako plnohodnotné 1+1. Klidně by to mohla být šnečí ulita, ale to by nesměl být pod kapotou benzinový osmiválec. Ale to je jen kus příběhu…

Článek

Auto, o kterém teď bude řeč, má zajímavou konstrukci i příběh. Je to dvojkové Discovery, které si jeden chlápek nechal v roce 2014 postavit k obrazu svému, protože s ním plánoval velkolepý výlet do Jižní Ameriky. Jeho plány však shořely jak papír, když mu doktor oznámil, že má leukémii. Když ho pak prodával současné majitelce, bylo jasné, že nezvládne ani opožděný start…

Foto: Craiglist

Taky vás hned napadlo, kam byste s ním mohli vyrazit na dovolenou?

Anna - tak se jmenuje ta dívka, která teď auto s těžkým srdcem prodává dál - používala osmiválcového šneka na kolečkách každý den. Nejenže s ním jezdila, ona v něm rovnou bydlela. A bylo to snazší, než byste si asi mohli na první pohled pomyslet. Když totiž původní majitel nechal do svého Disca z roku 2004 prvně říznout, měl totiž přesně rozmyšleno, jak má jeho budoucí dům na kolech vypadat a co všechno musí splňovat.

Laminátová buňka skrývá dvě až tři místa na spaní, koupelnu s chemickým záchodem a taky plnohodnotnou kuchyň s dvouplotýnkovým vařičem a lednicí. Vůz je napájen skrz záložní baterii, ale má taky solární panely na střeše. Ve výbavě je i markýza.

O tom, že u návrhu interiéru někdo přemýšlel, svědčí každý využitý centimetr krychlový. Má úložné prostory pod gaučem i pod lavicí, u střechy jsou integrované skříňky a v autě je i skládací stůl. Uveze 60 litrů vody, ale má taky odpadní nádrž na 19 litrů a stejně velký objem je i nádrže pro toaletu. Dost na to, abyste mohli pár dní fungovat i mimo civilizaci.

Tohle všechno je sice fajn, ale jestli je tenhle obytný automobil něčím zajímavý, pak jsou to podmínky, ve kterých může být používán. S benzinovým osmiválcem, pohonem všech kol, s redukcí a navijákem je vám asi jasné, že zvládne opravdu těžký terén. Kromě toho je nástavba důkladně zateplena. Majitelka slibuje, že s tepelným komfortem neměla problém ani v minus 15 ani v plus 40°C.

Majitelka uvádí, že auto s nájezdem 100 tisíc kilometrů prodává jen proto, že začíná jiný život. K vozu je kompletní servisní dokumentace a měl by být po mechanické kontrole, která neobjevila žádný problém.

Jeden však existuje - auto je na prodej v americkém Denveru. Takže si k ceně cca 720 tisíc korun musíte přihodit ještě dopravu, clo a DPH.

Reklama

Načítám